Novi koronavirus

Raziskava Harvarda: covid-19 na Kitajskem prej, kot pa so priznali

L.K.
9. 6. 2020, 19.58
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 20.01
Deli članek:

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so opažanja za površna.

Profimedia
Prizor iz ene od wuhanskih bolnišnic

Se je novi koronavirus na Kitajskem začel širiti že avgusta lani? S tem se je ukvarjala nedavna raziskava ameriške Univerze Harvard, ki si je za predmet vzela satelitske posnetke, migracijske vzorce, obiske bolnišnic in podatke iz spletnih brskalnikov. Kitajska jo je označila za smešno.

Parkirišča in iskane besede

Raziskovalci s Harvarda so analizirali posnetke parkirišč v Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, ter poizvedbe za simptomi na spletu, kot sta »kašelj« in »driska«.

Kot so dognali Američani, je mogoče povečane obiske bolnišnic in poizvedovanje za simptomi slediti v čas pred dokumentiranim začetkom pandemije covida-19. In čeprav ne morejo potrditi, da ima to kakšno povezavo z izbruhom novega koronavirusa, so njihova dognanja skladna z nekaterimi drugimi, ki kažejo, da so na Kitajskem izredne razmere imeli, še preden so virus odkrili na tržnici Huanan v Wuhanu. Te ugotovitve tako podpirajo hipotezo, da se je virus na jugu Kitajske pojavil naravno in krožil še pred nastankom žarišča v omenjenem kitajskem mestu.

Raziskovalci so povečanja prometa na parkiriščih zaznali že avgusta lani, kakor tudi povečanje števila poizvedb za simptomi na spletnih brskalnikih. Gre za poizvedbe, kakršnih v prejšnjih sezonah gripe ni bilo.