nenavadne želje

Čuki upajo na delovno poletje brez dopusta

Eva Jandl
9. 6. 2020, 20.35
Deli članek:

30 let. Toliko časa je minilo od izida prve kasete skupine Čuki, na kateri je bila tudi hvalnica planinam, ki je šele zdaj zaživela in dobila svoj videospot. Čuki upajo, da jo bodo lahko poleti prepevali svojim poslušalcem.

Osebni arhiv
Videospot za pesem je bil posnet v Kekčevi deželi.

Šef skupine Čuki, Jože Potrebuješ, se je v zadnjem času ukvarjal z glasbo še več kot običajno in rezultati že navdušujejo številne poslušalce. »Med karanteno sem končno imel več časa kot po navadi, ko je ves čas dirka in se dogaja sto stvari, pa telefoni in elektronska pošta. Napisal sem nekaj novih melodij, ampak ne pretiravam. Posneli smo tudi nekaj 'karantena' pesmi, kot so posebna verzija Punca, dr’ se stran od mene, v kateri so namesto inštrumentov kihanje, kašljanje in smrkanje, na novo Če se od spominov da živet’ s Kvatropirci, Sankaška polka z Avseniki,« je našteval Jože, ki je s svojimi Čuki na družbenih omrežjih tako obujal spomine na pretekle pesmi, poslušalci pa so Čuke spodbujali, naj na novo posnamejo nekaj starejših pesmi. Za prvo novo priredbo so Čuki izbrali pesem Pozdrav s planin. Gre za pesem, ki je sicer stara že 30 let, toliko kot skupina Čuki, saj je izšla leta 1990 na njihovi prvi kaseti z naslovom Na licu bela solza.

Čuki planinska
Vsi so ljubitelji planinstva, še posebej Jernej Tozon.

POMAGA GLASBENIKOM

Pesem, ki nikoli ni dobila svojega videospota, saj so jo nekako preglasile druge uspešnice Čukov, je zdaj dobila tudi vizualno podobo. Kot režiser se je podpisal kar pevec Jernej Tozon. Posneta je bila v Kekčevi deželi, kjer se je med karanteno snemala oddaja Pri Črnem Petru, katere avtor je Jože Potrebuješ. Jože nam je še povedal, da mu v preteklih tednih malo premora ni škodilo, čeprav sočustvuje s tistimi, ki jih je situacija prizadela tako, da komaj preživijo, in tem glasbenikom tudi sam pomaga. »Ali pa so izgubili službe, podjetja zašle v težave ... Pač tak čas je. Predstavljajte si svet glasbe. V trenutku se je vse ustavilo in veliko glasbenikov glede na to, da v slovenski glasbi že tako nikoli ni bilo kakšne posebne bogatije, zares nima za preživetje. In nekaterim tudi pomagam.« Jože sicer upa, da bodo Čuki poleti lahko delali, in je ostalim članom skupine že povedal, da naj na dopust ne računajo.

Osebni arhiv
Jože Potrebuješ pred 30 leti, ko je ustanovil skupino Čuki in izdal prvo kaseto z naslovom Na licu bela solza.