Skrajneži

FOTO: Nekdaj se je potegovala za naziv mis Hitler, končala je v zaporu

R.T.
10. 6. 2020, 09.56
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 12.33
Deli članek:

Britanka, nekdanja tekmovalka za »laskavi« naziv mis Hitler, je skupaj s svojim nekdanjim partnerjem pristala v zaporu. Obtožena sta sodelovanja v teroristični organizaciji.

Profimedia
Alice Cutter

23-letna Alice Cutter in 25-letni Mark Jones, ki so ju marca spoznali za kriva sodelovanja v leta 2013 ustanovljeni in pozneje prepovedani skrajno desni skupini National Action, sta včeraj na sodišču v Birminghamu končno dočakala izrek kazni. Cutterjeva bo v zaporu prebila tri leta, Jones pa pet let in pol. Obsojena sta bila tudi njuna pajdaša, prav tako zloglasna neonacista 24-letni Garry Jack in 19-letni Connor Scothern. Oba na izrek kazni še čakata, grozi pa jima štiri in pol leta oziroma 18 mesecev zaporne kazni.

Profimedia
Alice Cutter

Britanske oblasti so organizacijo National Action prepovedale leta 2016, potem ko so člani poveličevali, pravzaprav slavili umor laburistke Jo Cox. To je 16. junija 2016 umoril 53-letni Thomas Mair, vrtnar, ki pa mu je bila blizu skrajno desna ideologija. »Cvri se v peklu, kuzla,« je po novici o umoru Coxove v enem od telefonskih sporočil zapisala Cutterjeva. Ta se je med drugim nekdaj potegovala za krono mis Buchenwald. Gre za lepotno tekmovanje, ki si je ime izposodilo od zloglasnega koncentracijskega taborišča iz druge svetovne vojne in pri katerem končno zmagovalko ljubkovalno razglasijo kar za mis Hitler. Cutterjeva je sicer zanikala, da bi bila pripadnica neonacistične skupine National Action, a je bila redna udeleženka njihovih shodov, na katerih so udeleženci radi vihrali z zastavami z napisi »Hitler je imel prav,« poročajo britanski mediji. 

Profimedia
Mark Jones

V skrajno desne kravje kupčije te zloglasne organizacije je bil še bolj vpleten 25-letni Jones, nekdanji član Britanske nacionalne stranke (BNP). Kot je bilo po poročanju britanskih medijev slišati na sodišču, je bil Jones »vodja in strateg,« ki je imel v organizaciji »pomembno in dejavno vlogo.« Tožilstvo je četverici očitalo, da so s podlo ideologijo, ki jo je prevzela organizacija, nadaljevali tudi po prepovedi njenega delovanja. Cutterjeva, ki se je rada pošalila, kako je treba zapliniti sinagoge, glave Judov pa uporabljati kot nogometne žoge, je bila po navedbah sodnika Paula Farrerja tudi »tesna zaupnica« enega od vodij organizacije. 

Profimedia
Garry Jack, Connor Scothern in Daniel Ward.

Tožilec Max Hill je četverico opisal kot »nazadnjake,« ki poveličujejo skrajno desno ideologijo ter opevajo obdobje »ne samo antisemitizma, temveč tudi holokavsta in nemškega tretjega rajha.« Že lani je sicer sodelovanje v organizaciji priznal peti član, 28-letni Daniel Ward. Obsodili so ga na tri leta zapora.