Osumljena mati in njen mož

Tri sumljive smrti, pogrešana otroka in najdeni trupli

G.G.
10. 6. 2020, 09.22
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 09.41
Deli članek:

Policisti, ki v ameriški zvezni državi Idaho preiskujejo izginotje dveh otrok, so našli trupli. Bojijo se, da gre za posmrtne ostanke pogrešanih otrok.

National Center for Missing & Exploited Children
Pogrešana Joshua Vallow in Tylee Ryan

Fremont County Sheriff’s Office
Chad Daybell je avtor več apokaliptičnih romanov.

Začelo se je avgusta lani, ko se je Lori Daybell, mati izginulih otrok, preselila iz Arizone v Idaho. Sprožilec selitve naj bi bil obračun med njenim možem Charlesom Vallowom in njenim bratom Alexom Coxom, poroča BBC. Cox je ustrelil Vallowa, menda v samoobrambi, ko se je branil, podrobnosti pa ni uspel razložiti, saj je decembra lani umrl zaradi »neznanih razlogov«.

Lori se je, kot rečeno, preselila in že oktobra skočila v objem Chada Daybella, s katerim se je ekspresno poročila. Njuna poroka je povzročila negodovanje v okolici, saj sta od smrti Chadowe žene Tammy minila šele dobra dva tedna. Uradno poročilo govori o naravni smrt, policija pa je zdaj odredila, da se izkoplje truplo in preveri natančen vzrok smrti.

Apokaliptični kult

Lori in Chad sta bila pripadnika apokaliptičnega kulta, imenovanega Preparing A People, v katerem z vnemo pripravljajo svoje člane na Jezusov drugi prihod, ki bo nastopil tik pred koncem sveta. Takrat bo Jezus presodil žive in mrtve, po njihovi eshatologiji bodo zveličani člani njihovega kulta.

Profimedia
Lori Daybell na sodišču.

Izginula otroka

Po ovinku nazaj do otrok, 7-letnega Joshue Vallowa in njegove 17-letne sestre Tylee Ryan. Novembra so njuni stari starši poklicali na policijo in sporočili, da so zaskrbljeni, ker že od septembra niso videli vnukov. Policisti so preverili pri Lori na njenem novem domu v Rexburgu v Idahu. Otrok ni bilo nikjer. Lori je z izmišljijami poskušala zavajati policiste, naslednji dan pa je izginila. Medtem so policisti v opuščenem skladišču v bližini njenega doma našli obleke in igrače, ki so pripadali izginulima otrokoma.

Skok do februarja. Otrok še vedno niso našli, so pa na Havajih aretirali njuno mater Lori Daybell, ker je opustila zakonsko predpisano starševsko skrb. V torek so na domu Chada Daybella v Idahu našli trupli, ki najverjetneje pripadata pogrešanima otrokoma. Čakajo še rezultate obdukcije. Chada so aretirali.

Profimedia
Lori Daybell je zbežala na Havaje.

Grožnja božje izbranke

Primer je zapleten in korenini v hirajočem odnosu med osumljenko, Lori Daybell, in njenim pokojnim možem Charlesom Vallowom. Slednji je julija lani vložil zahtevo za ločitev, v kateri je razložil, da je njegova žena prepričana, da je »božja izbranka«. Če bi ji poskušal preprečiti predanost kultu, bi ga bila pripravljena ubiti, tako pokojni Vallow v ločitvenih dokumentih, saj da ima »nad sabo angela, ki ji bo pomagal, da se znebi njegovega trupla«.

Kaj natančno se je pripetilo v primeru smrti Charlesa Vallowa, Tammy Daybell in Alexa Coxa, bo morala policija še razvozlati.