kdo govori resnico?

Ameriški tožilec: princ Andrew laže, noče priti na zaslišanje

B.K.
9. 6. 2020, 10.27
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 10.27
Deli članek:

Včerajšnja izjava prinčevih odvetnikov je navadna laž, sporoča ameriški tožilec v zadevi Epstein.

Profimedia
Princ Andrew

Potem, ko so odvetniki britanskega princa Andrewa včeraj zatrdili, da je 60-letni vojvoda yorški ameriškim preiskovalcem vsaj trikrat ponudil svojo pomoč v zvezi s preiskavo trgovine z ljudmi, katere naj bi bil kriv pokojni finančnik in obsojeni posiljevalec Jeffrey Epstein, se je oglasil ameriški tožilec in princa postavil na laž.

“Vojvoda yorški se je letos vsaj tirkrat ponudil kot priča ameriškemu pravosodnemu ministrstvu. Žal se je to na prve dve ponudbi odzvalo na način, da je kršilo svoja lastna pravila o zaupnosti. Trdili so, da vojvoda ni ponudil sodelovanja. Glede na vse to, morda iščejo publiciteto, namesto da bi sprejeli ponujeno pomoč." To so v včerajšnji izjavi zapisali odvetniki londonske družbe Blackfords LLP, ki zastopajo princa Andrewa. Ta se je pod drobnogledom ameriških oblasti znašel zaradi tesnega prijateljevanja s pokojnim spolnim iztirjencem Epsteinom.

A na navedbe britanskih odvetnikov se je nemudoma odzval državni tožilec iz New Yorka Geoffrey Berman. Princ Andrew je zavrnil pozive na zaslišanje, je dejal. “Danes je princ Andrew znova skušal javnost prepričati, da je željan in pripravljen sodelovati pri kriminalistični preiskavi trgovine z ljudmi, ki so jo zagrešili Jeffrey Epstein in njegovi sodelavci, čeprav se princ z nami ni hotel pogovarjati in je večkrat zavrnil naše prošnje za zaslišanje. Pred štirimi meseci nas je obvestil, preko istih odvetnikov, ki so danes objavili izjavo, da na tak razgovor ne bo prišel,” je v javnem odgovoru zapisal Berman. “Če je princ Andrew resnično resen glede obljub o sodelovanju pri zvezni preiskavi, mu naša vrata ostajajo odprta. Čakamo na sporočilo, kdaj ga lahko pričakujemo,” je zaključil Berman.