Slovenija

Šetinc Paškova pelje Janšev tvit na ustavno sodišče

STA
9. 6. 2020, 10.34
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 10.36
Deli članek:

Novinarka Mojca Šetinc Pašek je na ustavno sodišče vložila pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo na višjem sodišču dosojeno odškodnino zaradi tvita Janeza Janše.

Mateja J.Potočnik
Mojca Šetinc Pašek vztraja pri tožbi, ker meni, da gre za eklatantno žalitev ne samo nje kot novinarke, temveč tudi osebno.

Novinarkin odvetnik Stojan Zdolšek je za Dnevnik v zvezi z vloženo pritožbo omenil številne kršitve ustavnih in človekovih pravic, po njegovem prepričanju je zgovoren tudi podatek, da se dve vrhovni sodnici s takšno sodbo nista strinjali. Šetinc Paškova pa je povedala, da jo je sodba vrhovnega sodišča presenetila, saj je politiku pripisala večjo svobodo kot novinarjem, ki oblast nadzirajo, ne glede na to, ali gre za politike iz opozicije ali vlado.

Vrhovno sodišče je namreč ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Šetinc Paškovi v tožbi proti Janši zaradi žaljivega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne.

Predsednik SDS Janez Janša je marca 2016 na družbenem omrežju Twitter v zvezi s Šetinc Paškovo in njeno kolegico Evgenijo Carl objavil zapis, da "na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov." Dodal je še ključnik Zvodnik Milan.

Po oceni vrhovnega sodišča je povprečen Janšev sledilec na Twitterju razumel, da se je zapis nanašal na delo, ki ga je Šetinc Paškova opravljala na nacionalni radioteleviziji, in ne na njeno zasebno življenje. Zato po mnenju vrhovnega sodišča ni pravilno izhodišče sodišča druge stopnje, da bi lahko sledilci sporno izjavo razumeli dobesedno.

Vrhovno sodišče v 17 strani dolgi sodbi med drugim tudi navaja, da je Šetinc Paškova kot urednica dnevno-informativnih oddaj na nacionalni radioteleviziji opravljala z vidika pravice javnosti do obveščenosti izjemno pomembno in odgovorno ter zato javni kritiki izpostavljeno delo. To po navedbah sodišča pomeni, da je bila tako kot Janša tudi ona javna oseba, "pri teh pa so meje dovoljene kritike širše kot pri zasebnikih".