Interpelacija

Poslanec SD Franc Trček: »Če ni točka preloma, ali smo za ustaštvo ali nismo, potem ne vem, kaj je točka preloma«

G.G./STA
9. 6. 2020, 09.54
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 13.33
Deli članek:

Na odmevih sta se glede upravičenosti interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa udarila Franc Trček (SD) in Gregor Perič (SMC).

STA
Trček meni, da je opozicija pri interpelaciji enota.

Socialni demokrati so pripravili osnutek interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa (SDS), ker je ministrstvo odpravilo prepoved koncerta hrvaškega nacionalista Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. LMŠ in Levica interpelacijo podpirata, SNS ne.

Minister Hojs je v odzivu napovedano interpelacijo ocenil kot politično igro, s katero ga želi opozicija "ideološko oblatiti". Kot je poudaril Hojs, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije. Pojasnil je, da sam ne ve za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravi enoti. "Ne bežim pred objektivno odgovornostjo," je povedal. Zato je v petek, ko je za odločbo izvedel, k sebi poklical pooblaščeno osebo, ki jo je izdala. Ta mu je v razgovoru pojasnila podlago za takšno odločbo, ki pa izhaja iz sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Nekoliko drugačen je odnos SMC. Nasprotujejo Thompsonovem koncertu, se strinjajo s prepovedjo, pričakujejo pa, da se postopa v skladu z zakonom. Niso pa za interpelacijo, saj ocenjujejo, da gre zgolj za manever nabiranja političnih točk.

Podtoni in Thompsonova lirika

Poslanec SMC Gregor Perič je v Odmevih na Televiziji Sloveniji dejal, da je v podtonu čutiti, da niti opozicija ni povsem enotna pri interpelaciji. Iz Maribora se je oglasil Franc Trček iz SD, ki je zaznal, da je »poslanec Perič postal muzikolog in strokovnjak za podtone«. Po Trčkovem mnenju je opozicija »kar enotna« glede interpelacije. »Če ni točka preloma, ali smo za ustaštvo ali nismo, potem ne vem, kaj je točka preloma,« je bil jasen Trček in se obregnil ob dvoličnost stranke SMC. »ESČP (Evropsko sodišče za človekove pravice), hrvaško ustavno sodišče, State Department, ne boste rekli, da je Trump komunist, zelo jasno povedo, kdo je Thompson in kaj zastopa. Naj vam berem besedila njegovih pesmi, ki jih gospod Perič verjetno ne pozna,« je nadaljeval Trček in res prebral nekaj kitic »Sjaj zvezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića, … Drino treba pregaziti i Srbiju zapaliti ...« »Ne vem, kaj kolegu Periću ni jasno,« je zaključil Trček.

Perić je le ponovil, da se SMC ni strinjala z izvedbo Thompsonovega koncerta, »zavedati pa se moramo, da delujemo vsi znotraj zakona.«