Pošiljajo jih na vlake

Slovencem turistični boni, Belgijcem brezplačne vozovnice

S.R.
9. 6. 2020, 09.18
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 09.28
Deli članek:

Belgijske oblasti so odločile, da bodo kot spodbudo domačemu turizmu vsem rezidentom poklonile deset brezplačnih vozovnic za vožnjo z belgijskimi vlaki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenska javnost naj bi danes končno izvedela podrobnosti o turističnih bonih, ki jih je vlada uvedla kot pomoč slovenskemu turizmu. Tega je močno načela epidemija novega koronavirusa. Uredba, ki jo je vlada sprejela včeraj, bo začela veljati 19. junija. Gospodarstvo, zlasti domači turizem, želi s podobno shemo oživiti tudi Belgija, kjer pa bodo prebivalce poslali na vlake, s katerimi naj bi se brezplačno vozili po krajini, ki nujno potrebuje turistov evro. 

Vsem državljanom in tujim prebivalcem, ki imajo v Belgiji stalno prebivališče, bodo podarili dovolilnico, s katero bodo upravičeni do desetih brezplačnih voženj v belgijskem železniškem prometu. Izbrali bodo lahko kakršno koli razdaljo, le da bodo ostali v državi. Spodbuditi želijo predvsem izlete za konec tedna. Brezplačen prevoz bo mogoče uveljavljati med 1. julijem in 31. decembrom.

Vlada je odločitev o brezplačnem prevozu sprejela ta konec tedna, tudi pri njih pa uvedba ukrepa ne poteka brez težav. Iz Nacionalne družbe belgijskih železnic (SNCB) so že sporočili, da se vlada glede odločitve z njimi ni posvetovala. Ob tem so posvarili, da bi lahko bili njihovi vlaki posledično prenatrpani, saj bi, v kolikor bi brezplačne vozovnice izkoristili vsi upravičenci, to pomenilo kar približno 96 milijonov dodatnih voženj z vlaki. Da bi se morali z družbo SNCB posvetovati, je že priznal belgijski pravosodni minister Koen Geens, ki se je glede tega vprašanja tudi opravičil. Pojasnil je, da je namen tega ukrepa »oživitev domačega turizma, saj so vlaki premalo izkoriščeni. Upam, da se bo vse razpletlo dobro in da bomo lahko pomagali zagotoviti varnost.«

V Belgiji so sicer včeraj odpravili večino preostalih ukrepov, ki so jih uvedli v času karantene. Restavracije in lokali so se odprli, v veljavi pa ostaja še nekaj ukrepov, povezanih z omejevanjem socialnih stikov.