Prazne blagajne

Gasilci vedno pomagajo nam, zdaj je čas, da tudi mi njim

P.K.
9. 6. 2020, 06.55
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 07.32
Deli članek:

Gasilskim društvom so se ob epidemiji covida-19 dohodki prepolovili. Finančna sredstva, s katerimi napajajo svoje delovanje, namreč zaradi okoliščin, povezanih s koronavirusom, težko zbirajo ali pa jih sploh ne morejo.

STA
Gasilci so zaradi epidemije ob polovico dohodkov, zato bodo donacije zbirali prek spleta. Pripravljena je že spletna stran, prek katere lahko pomagamo. Fotopodpis

Če se finančno stanje ne bo izboljšalo, se lahko zgodi, da nekatera društva proti koncu leta ne bodo mogla opravljati niti svojih osnovnih funkcij.

Problem je v tem, da ni veselic, na katerih zberejo precej donacij, in tudi sicer je zdaj čas, ko je ogromno ljudi in podjetij, ki so bistveni podporniki slovenskega gasilstva, finančno prizadetih in težko kaj odtegnejo iz denarnice oziroma proračuna in podarijo.

Prazne blagajne

»Kar zadeva finance, smo imeli precejšen izpad. Gre za to, da nismo imeli na voljo lastnih sredstev, ki jih običajno zbiramo na različnih prireditvah. Glede na gospodarsko krizo, ki je hodila z roko v roki z zdravstveno, so usahnili sponzorji in donatorji, poleg tega je povsem odpadel tudi tisti del, ko govorimo o prispevkih ljudi,« je povedal Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Pojasni je, da beležijo od 40- do 50-odstotni izpad. »To je treba nadomestiti. Poskušali bomo spodbuditi Slovence, da nam bodo namenili 0,5 odstotka dohodnine od dohodkov, kolikor lahko vsako leto namenijo za financiranje splošno koristnih namenov. Lani se je denimo na tak način za gasilstvo zbralo okoli pet milijonov evrov. Sredstva bomo poskušali zbirati tudi s pomočjo spletne donatorske platforme v lasti podjetja Kovanček Group, ki omogoča, da donatorji izbranemu gasilskemu društvu namenijo sredstva brez lastnega finančnega vložka.« Platforma temelji na zamenjavi ponudnikov storitev, ki so v splošni uporabi.

Zaradi zamenjave 20 evrov

Predstavil je primer. Lahko bi si omislili menjavo ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (komercialne zavarovalnice). Če se odločimo za to, nam pripada bonus v višini 20 evrov in ta bo pristal pri gasilcih. Ker imajo komercialne zavarovalnice zavarovalne storitve oziroma ugodnosti enake, tudi cene se, če jih primerjamo, ne razlikujejo veliko, si lahko omislimo menjavo, kar sporočimo na preprost način prek spletnega obrazca, ki je dostopen na www.zagasilce.si. Ko bomo izpolnili obrazec, bo izbranemu gasilskemu društvu namenjenih teh 20 evrov. Za podpis in oddajo obrazca ni več potrebno digitalno potrdilo, saj je njegovo nalogo nadomestil elektronski podpis.

Kupili bodo vozila

Letos želijo za gasilce, ki jih je v Sloveniji več kot 160.000 v 1430 prostovoljnih gasilskih društvih, kar je največ v Evropi glede na število prebivalcev, zbrati devet milijonov evrov donacij. Zbrana sredstva bodo namenili predvsem za usposabljanja in opremo. V letošnjem letu namreč slovenska gasilska društva, ki so lani opravila skoraj 24.000 intervencij, načrtujejo nakup 200 vozil v okvirni vrednosti 20 milijonov evrov.

STA
Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije.