Gilead

EMA prejela uradno zahtevo za odobritev uporabe remdesivirja za zdravljenje covida-19

L.K./STA
8. 6. 2020, 21.42
Deli članek:

Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead je pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) uradno zahtevalo odobritev pogojne uporabe zdravila remdesivir za zdravljenje koronavirusne bolezni 19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"EMA je prejela zahtevo za odobritev pogojne uporabe protivirusnega zdravila remdesivir za zdravljenje covida-19 in je uradno začela ocenjevanje," so navedli.

Ocenjevanje koristi in tveganj zdravila, ki se ga sicer uporablja proti eboli, bodo opravili po skrajšanem postopku. Rezultati pa bi lahko bili znani v nekaj tednih, so navedli.

EMA je maja priporočila t. i. sočutno uporabo zdravila remdesivir, ki nekaterim bolnikom s hudo obliko covida-19 omogoča dostop do zdravila že v času, ko agencija ocenjuje podatke o njegovih koristih in tveganjih.

Omejeno uporabo tega zdravila je sicer že v začetku maja odobrila Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA), sledila pa je Japonska.

Mednarodna testiranja na več kot 1000 pacientih so dokazala, da jemanje remdesivirja v primeru obolenja zaradi covida-19 zdravljenje skrajša za štiri dni. Na samo zmanjšanje smrtnosti ima zdravilo zelo majhen učinek.