Obilne padavine

Slovenijo je namočilo kot že dolgo ne, Vipava in Ljubljanica se že razlivata

S.R./STA
9. 6. 2020, 11.05
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 12.46
Deli članek:

Zahod države so v teh dneh zajele obilne padavine, reke že naraščajo, nekatere pa se v manjšem obsegu tudi razlivajo.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Pri agenciji Arso so navedli še, da je na Goriškem in v slovenski Istri v zadnjem tednu padlo od 80 do 170 litrov dežja na kvadratni meter. "Ob obali ga toliko ni padlo v vseh prvih petih letošnjih mesecih skupaj."

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je samo v zadnjih 24 urah v delih zahodne Slovenije padlo več kot 50 milimetrov dežja, na portoroškem letališču denimo kar 76 milimetrov. Od 4. junija do danes je tam skupno padlo že 146 milimetrov dežja, kar je »več kot od konca decembra lani do 3. junija letos (1107 mm),« so zapisali na twitterju. Dodali so, da je v najbolj namočenih predelih Julijskih Alp ta mesec padlo že več kot 300, krajevno pa tudi več kot 400 milimetrov dežja. Največ na Voglu, kjer ga je v tem obdobju padlo že 412 milimetrov. Sledijo Kneške ravne s 314 in Breginj s 305 milimetri. Pa na vzhodu? V najbolj suhih predelih vzhodne Slovenije so zaenkrat zabeležili pod 20 milimetri dežja, še sporočajo. 

Arso
Količina padavin v 12 in 24 urah do 8. ure zjutraj.

Vipava in Ljubljanica se razlivata 

Sicer pa ob obilnih padavinah reke po Sloveniji že naraščajo, zlasti na zahodu. Vipava in Ljubljanica se v manjšem obsegu razlivata, prehodno se lahko dopoldan razlijeta tudi Gradaščica in Poljanska Sora, opozarjajo pri agenciji Arso. 

Danes popoldan se bo po hidrološki napovedi Arsa pretok Ljubljanice in Vipave v spodnjem toku ustalil, reki pa se bosta razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Tudi drugod bodo reke danes čez dan še naraščale. Popoldan bodo začele upadati sprva v zahodni Sloveniji, zvečer in v noči na sredo pa tudi drugod. 

Arso
Napoved visokovodnih razmer za danes.

Danes in predvsem v sredo bodo ob močnih padavinah lahko hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke. Pojav je zaradi velike namočenosti tal bolj verjeten v zahodni polovici države, kjer so ponekod možna tudi razlivanja. Jutri bodo v spodnjem toku še naprej naraščale Sava, Krka in Kolpa. 

Vodnatost rek se bo povsod po državi zmanjševala v četrtek, napovedujejo na Arsu. Po njihovih podatkih je bila temperatura večine rek danes zjutraj med 10 in 17 stopinj Celzija, morje ob slovenski obali pa ima 21 stopinj. Dnevno nihanje temperature rek bo danes še neizrazito.

Arso
Napoved visokovodnih razmer za jutri.