twitter

Trump zagrozil, da bi lahko zaprl družbena omrežja

B.K./STA
27. 5. 2020, 15.48
Posodobljeno: 27. 5. 2020, 16.00
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes zagrozil z zaprtjem platform družbenih omrežij, potem ko je Twitter dva njegova tvita označil kot neutemeljena in predsednika obtožil lažnih trditev.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

"Republikanci so mnenja, da platforme družbenih omrežij povsem utišajo konservativne glasove. Močno jih bomo regulirali ali zaprli, preden bomo dovolili, da bi se to zgodilo," je tvitnil Trump.

Trump je v torek objavil dva tvita, v katerih je dejal, da volitve po pošti omogočajo potvarjanje rezultatov. Twitter pa je ob njiju dodal povezavo do dejstev o volitvah po pošti, ki so v nasprotju s predsednikovimi trditvami. Twitter je tako prvič ukrepal po večletnih pozivih, naj ukrepa glede Trumpovih tvitov z neresničnimi in žaljivimi trditvami. Trump je ob tem družbena omreža obtožil, da so se vmešavale v prejšnje predsedniške volitve v ZDA leta 2016 ter da jim ne smejo dovoliti, da se vmešavajo tudi v letošnje.

Trump, ki ima na Twitterju 80 milijonov sledilcev, preko njega pogosto širi dezinformacije, teorije zarote in osebno napada državljane, kar pravila Twitterja jasno prepovedujejo.

To je prvič, da je Twitter ukrepal zoper Trumpa. Včeraj je denimo zavrnil možnost izbrisa vrste Trumpovih tvitov, v katerih je ta nekdanjega republikanskega kongresnika s Floride Joeja Scarborougha obtoževal umora njegove asistentke pred 20 leti. Preiskava je potrdila, da je šlo za nesrečo, pri kateri Scarborough, ki je sedaj voditelj oddaje televizije MSNBC, ni imel nič. Nad tviti se je v torek pritožil vdovec pokojne.