Kot je po konferenci sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni omenjena. 

"Strinjali smo se, da želimo to pot prehoditi skupaj in da na krov vzamemo tudi Madžarsko," je po pogovorih s kolegoma iz Češke in Slovaške, Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom, dejal vodja avstrijske diplomacije. 

"Odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja", kot je bila pred pandemijo covida-19, je še pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti. 

"Mini schengen"

"Številke okužb naših sosednjih držav so zelo dobre," je še dejal avstrijski zunanji minister in ob tem še opozoril, da je osnovno vodilo, da "razvoj ostane pozitiven, kot je sedaj". V prihodnjih dnevih bo sledila še ena videokonferenca, na kateri naj bi bil prisoten tudi madžarski zunanji minister. 

Avstrija je doslej dogovor o ponovnem polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico. 

Češki zunanji minister Petriček je po videokonferenci izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "mini schengen". Dodal je, da so najdlje pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste. Glede Nemčije po njegovih besedah obstaja več vprašanj, med drugim glede tranzitnih potnikov iz rizičnih držav, kot je Francija.

Nemčija z višnjegrajci

Za skupno postopno odpravljanje nadzora na mejah so se danes prek videokonference dogovorili tudi voditelji Nemčije, Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske. Meje bodo začeli odpirati takoj, ko bo položaj to dovolil, so sporočili iz Berlina. Natančnejše časovnice za odpiranje meja nemška kanclerka Angela Merkel z voditelji višegrajske četverice ni dosegla, je pojasnil uradni govorec kanclerke Steffen Seibert

Po skupni videokonferenci se je Merklova ločeno pogovarjala še posebej s češkim premierjem Andrejem Babišem. Tudi z njim sta razpravljala o odpiranju meja za ponovno oživitev sodelovanja med obema državama, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Govorila sta tudi o skupnih projektih, med drugim o izgradnji železniške povezave med Prago, Dresdnom in Berlinom, je še povedal Seibert.