Nadzor hitrosti

Policija objavila seznam lokacij, kjer bo v naslednjih dveh dneh na vas prežal radar, imajo namreč maraton

R.T.
19. 5. 2020, 13.13
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 15.08
Deli članek:

V sredo in četrtek 20. in 21. maja bo na 629 lokacijah že šesto leto zapored potekal maraton nadzora hitrosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Policisti prehitre voznike lovijo skozi celotno leto, a aprila običajno začnejo izvajati pogostejši in ostrejši nadzor. Letos so številne aprilske aktivnost za umirjanje prometa, kot denimo prvi del vsakoletne akcije Hitrost, odpadle. Življenje se zdaj počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, z napovedanim poostrenim nadzorom tako želijo prispevati k "umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov," sporočajo slovenski policisti.

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli šesto leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo približno 8 odstotkov prekoračitev. 

629 lokacij

Letos bodo maraton izvajali na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah, na katerih bo predvidoma delovalo 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah. 

V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin. Policisti zato znova pozivajo k previdnosti in strpnosti, saj je "življenje bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti."

Več informacij in seznam vseh 629 lokacij je na voljo na tej povezavi.