Odprli vrata

Vrtci in šole so se dobro spopadli z novimi zahtevami

B.K./STA
19. 5. 2020, 13.16
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 13.16
Deli članek:

Dan po odprtju šol in vrtcev so po besedah ministrice Simone Kustec ponekod opozorili na prostorske težave, predvsem pri športnih aktivnostih in na podružničnih šolah.

STA
Simona Kustec

Po dobrih dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so v ponedeljek svoja vrata odprli vrtci in šole za del učencev. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na dopoldanski novinarski konferenci z zadovoljstvom ugotavljala, da je prvi dan minil brez težav.

V danem trenutku in razmerah so po njenih besedah poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Ob tem se zaveda, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovijo.

"V osnovnih šolah so se ravnatelji in učitelji temeljito pripravili na vrnitev otrok ter organizirali potrebno za uspešno izvedbo pouka. Učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa v šoli," je ocenila. Šole poročajo tudi o dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, pri zagotavljanju prevoza ne beležijo večjih težav.

Težave povzročajo zaščitne maske

Učitelji so ministrico, ki je v ponedeljek obiskala nekaj šol, opozorili tudi na težave oz. omejitve, ki jim jih povzročajo zaščitne maske. "Prosili so me, ali bi lahko kaj naredili z omejitvijo tega ukrepa. Njihovo pobudo bom prenesla naprej in če bo le mogoče, bomo tu poskušali najti boljšo rešitev," je napovedala.

Prav tako so prisluhnili pobudam, da bi omogočili dodatno strokovno pomoč v živo, ne samo na daljavo. Aktualna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) namreč odsvetujejo mobilnost učiteljev za dodatno strokovno pomoč. Ravno danes tako potekajo usklajevanja med NIJZ in dodatno stroko. "Iščemo rešitev, kako to premagati v dobro šolajočih otrok," je zagotovila Kustečeva.

Z junijem v vrtce več otrok

Tudi v vrtcih, kamor se je vrnila približno polovica vpisanih otrok, so ravnatelji po navedbah ministrice zagotovili, da je delo dobro in ustrezno izvedeno ter da se spoštujejo vsi potrebni zdravstveno-varnostni ter higienski ukrepi. Kar nekaj vrtcev pa je ministrstvu že sporočilo, da se bo z junijem vrnilo večje število otrok. Zato bo, kot je napovedala Kustečeva, treba ponovno pregledati in oceniti smernice NIJZ.

Sicer pa je pripravljen predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020, ki ga bo vlada obravnavala na današnji seji.

V šolske klopi so se ponedeljek vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov. Njihov učni proces poteka predvsem v luči priprav na zaključne izpite in maturo. Kot je spomnila ministrica, bodo dijaki šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika.