kriza

Neprodani avtomobili stojijo v prodajalnah

B.K.
13. 5. 2020, 12.23
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 12.39
Deli članek:

Med epidemijo je v Evropski uniji upadla prodaja novih vozil, a malce je poskočila registracija električnih avtomobilov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Medtem ko je prodaja avtomobilov na območju Evropske unije, Združenega kraljestva in Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA) v prvem letošnjem četrtletju padla za skoraj 53 odstotkov, so v istem obdobju močno narasle registracije električnih avtomobilov, poroča portal Euractiv. Te so se povečale za kar 57,4 odstotka. Registracija električnih vozil sicer še vedno dosega le dobre štiri odstotke vseh registracij.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo tako na novo registriranih 3.054.703 avtomobilov. 52 odstotkov izmed teh jih je imelo bencinski motor in 28 odstotkov dizelski. 130.297 je bilo električnih avtomobilov.

V Nemčiji, na največjem evropskem avtomobilskem trgu, je povpraševanje po avtomobilih upadlo za vsaj 50 odstotkov, trdi zveza nemških prodajalcev avtomobilov ZDK. Samo v nemških prodajalnah zdaj stoji približno milijon neprodanih avtomobilov. Večina od teh je konvencionalnih avtomobilov z motorjem na bencin ali dizel.   

Proizvajalci avtomobilov so sicer pred težko nalogo. Prodati morajo namreč več električnih vozil, saj jim je Evropski parlament decembra 2018 naložil, da morajo prispevati k znižanju izpustov ogljikovega dioksida. Proizvajalci zato razvijajo nove električne in hibridne avtomobile, da bi zadostili ciljem. Samo Volkswagen naj bi v prihodnjih osmih letih na trg ponudil skoraj 70 novih električnih modelov.