Izpostavljeni tako zobozdravniki kot tudi pacienti

Nekateri zobozdravniki so ostali brez zaščitne opreme, čeprav plačujejo članarino

J.P.
13. 5. 2020, 11.22
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 11.39
Deli članek:

O aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom je spregovoril predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović.

Profimedia
Ključnega pomena je, da se zagotovi tako varnost bolnikov kot osebja (fotografija je simbolična).

Vladni govorec Jelko Kacin je za uvod v tiskovno konferenco poudaril, kako pomembno je zdravje ustne votline. Vrata ordinacij odpirajo tudi zobozdravniki, ki pa so, skupaj s pacienti, še posebej izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom. Možnost česa takega bodo skušali izničiti z ukrepi.

V Sloveniji je sicer 1700 zobozdravnikov, od tega jih je 300 zasebnikov.

Heterogena organizacija

STA
Krunoslav Pavlović

Ustno zdravje je neločljiva komponenta splošnega zdravja, je poudaril predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović. "Javni interes je delujoč, dostopen in varen zdravstveni sistem," je dejal in dodal, da je zobozdravstvo v Sloveniji organizirano zelo heterogeno, razpršeno. 

Z zaprtjem zobozdravstvenih ordinacij je  bil prispevek zobozdravnikov pri omejevanju širitve novega koronavirusa, tako Pavlović, zelo velik. V nujnih zobozdravstvenih točkah ni bil okužen noben od delavcev, je povedal; za paciente nima podatkov. Kar po njegovem mnenju priča, da je bil sistem, kot so ga zastavili, učinkovit. 

Nekateri zdravstveni domovi svoja vrata odpirajo že ta teden, drugi jih bodo v naslednjem. Zasebniki koncesionarji bodo zaščitno opremo prejeli kmalu, čisti zasebniki ne, čeprav plačujejo članarino Zdravniški zbornici Sloveniji. Pavlović upa, da se bo to spremenilo. Je pa pojasnil, da zbornica nima nič z razpečevanjem zaščitne opreme.

Zagotavljanje optimalne varnosti za paciente bo terjalo nekaj prilagoditev. V javni mreži bo v obratovalnem času težko obravnavati več kot sedem pacientov, je dejal in dodal, da morajo pacienti poklicati zobozdravnika oziroma mu poslati elektronsko sporočilo, če bi želeli pregled ali pomoč. Tisti, ki so jim prestavili termin, bodo o tem obveščeni, je poudaril Pavlović.

Obratovalni čas zobozdravstvenih ordinacij bo sicer 6,5 ur.