Pritisk

Turčija zmanjšala dotok Evfrata v Sirijo, sprožila pomanjkanje pitne vode in elektrike

B.K.
13. 5. 2020, 09.57
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 10.07
Deli članek:

Zmanjšanje toka te pomembne mezopotamske reke predstavlja grožnjo kmetom in prebivalstvu na severu in vzhodu Sirije.

Reuters
Reka Evfrat na meji med Turčijo in Sirijo.

Nivo reke Evfrat se je v zadnjih dveh tednih znižal za 60 odstotkov, poroča sirska kurdska tiskovna agencija ANHA.  Zmanjšanje pretoka reke obeta katastrofo za prebivalstvo severa in vzhoda Sirije, ki je od dovoljšnjega pretoka reke odvisno tako za dostop do pitne vode in namakanje kmetijskih površin kot za pridobivanje elektrike.

Po mednarodni pogodbi med Sirijo in Turčijo bi prva morala redno dobivati vsaj 500 kubičnih metrov vode na sekundo. Pretok se je zdaj znižal na 200 kubičnih metrov na sekundo, kar je za več kot polovico manj od dogovora. Hidroelektrarne v Siriji potrebujejo pretok najmanj 300 kubičnih metrov na sekundo, da lahko generirajo elektriko, saj je najmanjša mera jezov postavljena pri 105 megavatnih urah.

Turčija je pretko Evfrata v Sirijo doslej najbolj omejila leta 2017, ko je poleti skozi svoje jezove spustila le 100 kubičnih metrov vode na uro.

Dotok Evfrata v Sirijo sicer omejuje šest jezov na turškem delu reke, med njimi tudi jez Ataturk, drugi največji jez na bližnjem vzhodu, ki lahko skladišči do 48 milijard kubičnih metrov vode.

Zmanjšanje pretoka je eden izmed ofenzivnih pristopov, ki se jih turška država poslužuje za pritisk na večinsko kurdsko prebivalstvo na severu in vzhodu Sirije. To namreč že od začetka sirske državljanske vojne samoorganizirano kljubuje tako nadzoru Damaska kot okupaciji Ankare.