Nemogoči pogoji

Nesmisli omejitve združevanja: učenci bodo lahko na avtobusu skupaj, v razredu pa ne

G.G.
13. 5. 2020, 09.15
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 09.27
Deli članek:

V ponedeljek naj bi se v šolske klopi vrnili tudi učenci prvega, drugega in tretjega razreda osnovnih šol. Gregor Pečan iz Združenja ravnateljev je opozoril na nekatere »nemogoče« pogoje pouka v koronačasu.

STA
Fotografija je simbolična

Po priporočilih, ki sta jih pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za šolstvo, bodo učenci prvega triletja razporejeni v skupine po 15.

V praksi bodo takšni pogoji predstavljali težave. Pečan je že opozoril ministrico za šolstvo Simono Kustec, da je predvsem omejitev nezdruževanja skupin nemogoča. V oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija je zagato ponazoril s primerom: če osem oddelkov razdeli na 15 ali 16 skupin, in če se te skupine ne smejo združevati ne v jutranjem varstvu ne v podaljšanem bivanju, potrebuje 32 strokovnih delavcev. Ob tem dodaja, da določeni učitelji in strokovni delavci spadajo med rizične skupine.

To po njegovi oceni pomeni, da bo potrebno pregledati pogoje in omiliti zahteve glede združevanja. Omejitev združevanja se mu kaže kot nesmiselna tudi zato, ker se bodo ti otroci skupaj vozili na avtobusu. »V avtobusu bodo lahko učenci vseh razredov sedeli skupaj v istem prostoru na predpisanih razdaljah, tako kot bi sedeli v jutranjem varstvu ali podaljšanem bivanju na predpisanih razdaljah, v slednjem celo v bistveno večjem prostoru, kot je avtobus,« je orisal zadevo Pečan.

Šole se bodo v ponedeljek odprle, je nadaljeval Pečan, vprašanje pa je, »če se bodo lahko spoštovale te usmeritve ali pa jih bomo kršili. Če želimo spoštovati vse, nimamo dovolj učiteljev.«

Na koncu se je vprašal, ali je cilj države, da z zagonom šolstva in družbe štartamo ali pa bomo končali tako, da bo »vsak državljan Slovenije živel v svoji stekleni kletki, ali pa bo ta celo zatemnjena, ker je svetloba škodljiva«.