Stiska za preživetje, ko koronavirus ustavi izplačilo pokojnine

Zamolčane zgodbe malih ljudi: zaradi krize brez pokojnine

M.G. / Štajerski Tednik
13. 5. 2020, 06.50
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 07.42
Deli članek:

Ptujčan, državljan Republike Slovenije, ki že vrsto let prejema zasluženo pokojnino iz Severne Makedonije, je v začetku aprila doživel neprijetno presenečenje. Zaradi koronakrize je ostal brez pokojnine.

Arhiv Novice Svet24
Pismo, ki bi moralo biti odposlano v Severno Makedonijo, je bilo vrnjeno naslovniku.

Koronakriza je stegnila svoj bič in sledi pustila tudi na najranljivejših. Tako je bilo upokojencu s Ptuja z žigom Ljubljane, pripisom »Vrniti - Ustavljen promet - Pandemija«, vrnjeno pismo s potrdilom o življenju, ki ga mora dvakrat letno poslati v Skopje, z njim pa dokazuje, da je živ, kar je podlaga za izplačilo pokojnine.

Pismo je poslal po navadni pošti, tako kot vedno, ker ga je pošiljanje priporočenih pisem v preteklosti že izučilo: po navadi so jih založili, izplačilo pokojnin pa se je zavleklo za nekaj mesecev. Oddal ga je na okencu ptujske pošte, kjer pa mu niso povedali, da je Pošta Slovenije zaradi pandemije koronavirusa ustavila poštni promet s številnimi državami sveta, med njimi tudi s Severno Makedonijo. Potrdila do zdaj ni pošiljal po elektronski pošti, ker je skopski sklad za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vedno zahteval overjeno originalno potrdilo. Tega je v začetku aprila overil na Upravni enoti Ptuj, po navadi ga sicer overi na Zpizu, a so imeli zaprto.

Njegova zgodba ni osamljena

Prepričan je, da se to ne dogaja samo njemu in tistim, ki so vezani na izplačila pokojnin iz Severne Makedonije, le da je to ena od tistih zgodb, v katerih gre za preživetje, ko je družina v celoti odvisna od pokojnine v višini 500 evrov. Vsi dosedanji telefonski klici v Skopje so ostali brez odgovora.

Kdaj bodo v Skopju lahko prejeli njegovo potrdilo, ne ve, kot tudi ne ve, kako bo z izplačilom prihodnjih pokojnin, s kakšno zamudo jih bo prejel, ker njegovega prvega potrdila o življenju do 30. aprila niso prejeli. Vsaj obrazložitev bi bila dobrodošla oziroma napotilo, kako naj ljudje ravnajo, da bodo pravočasno tudi v času omejitvenih ukrepov prišli do zasluženega denarja in tako vsaj skromno preživeli.

Promet s Severno Makedonijo spet v prihodnjih dneh

»Pošta Slovenije si prizadeva zagotavljati čim bolj nemoteno delovanje poštnega sistema v notranjem in mednarodnem prometu, vendar je zaradi splošnega stanja po vsem svetu čezmejni promet s poštnimi pošiljkami izredno otežen in ponekod ustavljen. Seznam držav, s katerimi se še lahko izmenjujejo poštne pošiljke, se spreminja tudi večkrat na dan, pri čemer pa se na spletni strani www.posta.si sproti ažurirajo vsi podatki. Informacije, kdaj bo poštni promet z neko državo spet vzpostavljen, ne moremo posredovati. Močno upamo, da bo promet s Severno Makedonijo ponovno vzpostavljen v prihodnjih dneh,« so na vprašanje o ponovni vzpostavitvi prometa s Severno Makedonijo povedali na Pošti Slovenije.