Odpiranje

Avstrijci in Nemci dosegli dogovor o popolnem odprtju meje, kmalu tudi dogovor s Slovenijo?

S.R./STA
13. 5. 2020, 08.58
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 14.38
Deli članek:

Kar se Slovenci in Hrvati še dogovarjamo, so se Nemci in Avstrijci že dogovorili. Mejo bodo v celoti odprli 15. junija.

Profimedia
Meja med Avstrijo in Nemčijo na robu bavarske občine Bayerisch Gmain.

Meja med Nemčijo in Avstrijo, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa že dlje časa zaprta, se bo v celoti odprla 15. junija, sta se dogovorili obe vladi. Že od tega petka naprej bo na mejah potekal le še omejen nadzor, izvajali bodo namreč le naključne preglede, poročajo avstrijski mediji.

Že včeraj dopoldne sta telefonski pogovor opravila avstrijski kancler Sebastian Kurz in nemška kanclerka Angela Merkel, nato sta se pogovorila še notranja ministra Karl Nehammer in Horst Seehofer, do večera je bil dogovor sklenjen. Kurz je po navedbah avstrijskih medijev Nehammerja, ministrico za evropske zadeve Karoline Edtstadler in zunanjega ministra Alexandra Schallenberga že pozval, naj, »če bo epidemija tudi tam pod nadzorom,« podobne postopne dogovore sklenejo tudi z drugimi sosedi. V primeru meje z Italijo tega sicer še ne gre pričakovati.

Najboljši sosedi

Odpiranje mej je v skladu z geslom "toliko svobode kot možno, toliko omejevanja kot potrebno", ki ga zasleduje Avstrija. To je tudi v skladu s priporočili Evropske komisije, ki bo danes predstavila načrt za odpiranje mej.

Glede na epidemiološko sliko, ki je pomemben dejavnik pri rahljanju ukrepov, bi lahko Avstrija že prej odprla meje s kakšnimi drugimi sosedami. Razmere v Nemčiji se namreč v primerjavi z Avstrijo in večino njenih drugih sosed slabše. Na tisoč prebivalcev imajo v Nemčiji dva primera okužb, ta vrednost je v Avstriji 1,8. Precej boljše so razmere vzhodno in južno od Avstrije, kjer imajo po manj kot en primer na tisoč prebivalcev. V Sloveniji je ta vrednost 0,7. 

Pri avstrijski tiskovni agenciji APA izpostavljajo, da je med avstrijskimi sosedami epidemiološka slika skoraj najboljša na Slovaškem in v Sloveniji, saj dnevno beležijo po manj kot deset primerov in se zdi, da je epidemija v zatonu. Opozarjajo pa, da ima Slovenija po njihovih podatkih še okoli 1100 trenutno okuženih z novim koronavirusom, kar je podobno kot v Avstriji, ki ima štirikrat več prebivalcev.

Poziva k odprtju

Predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, Gabriel Hribar je danes poslal poziv glede odprtja mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh med Avstrijo in Slovenijo.

"V tem trenutku, ko se je Avstrija dogovorila z Nemčijo za odprtje mejnih prehodov, ni jasno, zakaj so mejni prehodi s Slovenijo še zaprti. V Slovenji so v zadnjem tednu potrdili do 18 novih okužb, v Nemčiji jih je bilo 682," je v pozivu zapisal Hibar. Dodal je, da takšna zadržanost avstrijske vlade glede odprtja meje s Slovenija ni ravno lepo darilo ob stoti obletnici koroškega plebiscita. 

Opozarja, da je zaradi zaprtja omenjenih mejnih prehodov številnim otežena pot na delo in stiki s sorodniki. Hribar zato pristojne ministre poziva, naj uredijo odprtje mejnih prehodov vsaj čez dan. "Stoletja povezani kraji, kjer imajo ljudje poleg poklicnih odnosov tudi družinske in prijateljske povezave, se morajo zopet povezati," je dodal.

Med Slovenijo in Avstrijo je trenutno delno ali v celoti odprtih 12 mejnih prehodov, med njimi Trate, Radlje, Šentilj, Gornja Radgona, Karavanke, Ljubelj in Holmec. Prehod meje je še vedno dovoljen le izjemoma, med drugim za dnevne migrante.

V petek dodatni mejni prehodi

Avstrija namerava na avstrijskem Štajerskem v petek odpreti še štiri maloobmejne prehode s Slovenijo. Od petka bodo predvidoma odprli mejne prehode v krajih Kramarovci, Cankova, Juri in Gerlinci, ki bodo delovali med 8. in 18. uro, a avstrijska policija še čaka na pravno in organizacijsko uskladitev s Slovenijo. 

V veljavi ostajajo uredbe glede omejevanja potovanj v pandemiji covida-19, ki dovoljuje vstop v Avstrijo le izjemoma, na primer dnevnim migrantom. Pri vstopu v Slovenijo je še vedno v veljavi obvezna sedemdnevna karantena. 

Promet med državama je trenutno mogoč čez mejni prehod Kuzma, Glederovci, Šentilj po avtocesti, Gornja Radgona in Karavanke. Omejeno obratujejo še mejni prehodi Trate, Radlje, Šentilj po magistrali, Vič, Ljubelj, Holmec in Svečina, piše na spletni strani slovenske policije.

Kdaj na jug?

Slovence najbrž bolj zanima, kdaj bodo lahko spet mirne vesti odšli na Hrvaško. Kot smo že poročali, zaenkrat velja, da se lahko na Hrvaško odpravijo le tisti slovenski državljani, ki imajo tam nepremičnino ali polovilo, pri čemer morajo upoštevati epidemiološke ukrepe. Kot pogoj morajo predložiti ustrezno dokumentacijo, policistom pa povedati, kam so namenjeni, kjer bodo bivali in koliko dni nameravajo tam ostati. Predložiti morajo tudi telefonsko številko, na katero bodo dosegljivi. Po navedbah hrvaškega ministra za turizem Garija Cappellija bo odpiranje hrvaških meja predvsem odvisno od epidemiološki razmer. Računa sicer, da se bo meja s Slovenijo odprla do konca maja, a bo o tem morala odločiti stroka.