Eksperiment

VIDEO: Šokanten posnetek, tako hitro se lahko bacili razširijo po prostoru, če je okužena le ena oseba

R.T.
13. 5. 2020, 10.22
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 10.27
Deli članek:

Zakaj je včasu pandemije ključno temeljito umivanje rok in upoštevanje drugih dobrih higienskih praks?

NHK
Stanje po 30 minutah.

Japonska javna radiotelevizija NHK je to ponazorila s preprostim eksperimentom, ki pri marsikateremu nejevernemu Tomažu pusti cmok v grlu. 

V sodelovanju s strokovnjaki s področja nalezljivih bolezni na Univerzi St. Marianna so pripravili obed, na katerega so povabili deset ljudi. Odločili so se za tako imenovani ruski bife, švedsko mizo ali pa kar preprosto samopostrežno pogostitev. Enemu posamezniku, izbranemu »okužencu,« so na roko kanili nekaj fluorescentne barve, s čimer so želeli simulirati dejansko okuženo osebo, ki bi zakašljala v dlani. Udeležence so nato pustili, da v miru polnijo svoje želodce in ob tem počnejo stvari, ki jih v takšni situaciji tudi sicer počnejo.

Ko se prižgejo luči

Po 30 minutah so prižgali fluorescenčne sijalke, ki so razkrile vso grozoto. Barva se je znašla na rokah vsakega udeleženca, pri čemer so imeli trije popackane tudi obraze. Drugi sodelujoči so se z »bacilom« okužili oziroma onečedili predvsem prek prijemalk, pokrovov na posodah in ročaja na posodi s pijačo. Na koncu se je nesnaga znažla na večini površin v prostoru.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že ves čas opozarja, da je najučinkovitejša metoda za preprečevanje širjenja okužbe redno in temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo, kar naj traja najmanj 20 sekund. Ob tem priporočajo, naj se ljudje čim manj dotikajo ust, oči in nosa, od drugih ljudi pa vzdržujejo razdaljo najmanj enega metra. Te metode so ključne.