Svet

Poljska do 12. junija ostaja zaprta za tujce

S.R.
13. 5. 2020, 12.17
Posodobljeno: 13. 5. 2020, 14.28
Deli članek:

Poljske oblasti so se odločile, da stroge ukrepe na svojih mejah ohranijo vse do 12. junija.

Profimedia
Poljske meje ostaja zaprte.

Na Poljskem so do danes potrdili 17.062 primerov okužbe, umrlo pa je 847 oseb. Včeraj so zaradi hitrega širjenja med rudarji sicer zabeležili najvišji skok števila okužb v enem dnevu.

Novico o podaljšanju ukrepa zaprtja mej za tuje državljane je danes razodel poljski notranji minister Mariusz Kaminski. Meje so zaradi pandemije novega koronavirusa za tujce zaprli že marca, od takrat pa so ukrep podaljšali že štirikrat, tokrat do 12. maja. Na izbranih mejnih prehodih lahko mejo prečkajo let poljski državljani, diplomati, tujci, ki imajo pravico bivanja v državi, in tuji poklicni vozniki, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Čeprav država ostaja zaprta, pa rahljajo nekatere druge ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Ponovno so odprli trgovska središča, hotele in zunanja igrišča, ponovno obratovanje pa so omogočili tudi vrtcem. V skladu s pričakovanji so danes najavili tudi odpravo omejitev pri delovanju restavracij, lokalov ter frizerskih in kozmetičnih salonov. Vrata bodo znova odprli 18. maja. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki je po poročanju STA na današnji novinarski konferenci napovedal tudi spremembe pravil v javnem potniškem prometu, ki bodo začele veljati 18. maja. Med drugim bo prevozna sredstva v javnem prometu lahko uporabilo več ljudi. Od 25. maja pa bodo začeli s postopnim odpiranjem šol. V šole se bodo najprej vrnili dijaki, ki se pripravljajo na maturo, nato ostali, je dodal.