Prvič v državi

Ob covidu-19 jih je prizadela še afriška prašičja kuga, ogroženih tri milijone prašičev

S.R.
5. 5. 2020, 09.12
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 09.26
Deli članek:

Na severovzhodu Indije, kjer naj bi bivalo približno tri milijone prašičev, tako domačih kot divjih, se soočajo z novo nadlogo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V indijski zvezni državi Assam, ki se že tako bori z epidemijo novega koronavirusa, je umrlo približno 2500 prašičev. Zvezna vlada je nad hitro širitvijo afriške prašičje kuge močno zaskrbljena, zato je veterinarske in gozdarske službe že pozvala, naj pripravijo oceno tveganja in načrt za reševanje trenutne situacije. Kmetom, ki jih je bolezen prizadela, so obljubili tudi finančno pomoč. 

Prisotnost afriške prašičje kuge, s katero se lahko po navedbah Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) okužijo tako divji kot domači prašiči, so na območju opazili že konec februarja letos, medtem ko so aprila lani o njej poročali iz vasice v Tibetu na meji z Indijo. Organizacija OIE še pojasnjuje, da se lahko bolezen širi preko živih in mrtvih prašičev ali pa preko kontaminirane krme ter čevljev, oblačil, vozil, nožev in druge opreme. Za razliko od klasične prašičje kuge v primeru afriške prašičje kuge cepivo ne obstaja. Razen težav v preskrbi s hrano in seveda tveganja, ki ga predstavlja za prašiče, pa afriška prašičja kuga ne predstavlja grožnje za javno zdravje, saj se za razliko od prašičje gripe z živali ne prenaša na človeka. 

»Odločili smo se, da živali zaenkrat ne bomo izločali. Regijo v polmeru enega kilometra okoli območja okužbe bomo zaprli, v polmeru 10 kilometrov pa vzpostavili nadzorovano območje,« je dejal Atul Boraminister za kmetijstvo in veterinarstvo v zvezni vladi. Gre sicer za prvi primer afriške prašičje kuge v državi, samo v Assamu pa po zadnjih ocenah živi približno tri milijone prašičev.