Anže Jelen

Višje sodišče brutalnega velenjskega roparja poslalo v zapor

G.G./STA
5. 5. 2020, 09.02
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 09.08
Deli članek:

Celjsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo 30-letnega Velenjčana Anžeta Jelena, glavnega v hudodelski združbi, ki je ropala premožne družine na Celjskem in v Velenju. Potrdilo je kazen 17 let in pol zapora, na kar ga je novembra lani obsodilo okrožno sodišče.

STA
Anže Jelen je pravnomočno obsojen.

Tako je pravnomočno zapečatena usoda še zadnjega člana roparske tolpe, ki je konec leta 2017 in v začetku leta 2018 brutalno oropala štiri bogatejše družine s širšega celjskega območja.

Kot piše Večer, so višji sodniki v celoti sledili prvostopenjskemu sodišču, ki je presodilo, da je bil prav Jelen glavni organizator in informator združbe, ki je ropala v Gorici pri Šmartnem, na Lavi v Celju, v Paki pri Velenju in v Veliki Pirešici. Roparji so tedaj s psihičnim in fizičnim nasiljem ter oboroženi s pištolo (žrtve so bili v dveh primerih tudi mladoletni otroci) od članov premožnih družin izsilili denar in zlatnino.

Obtožnica je Jelena bremenila vpletenosti v štiri rope. Sodišče mu je hkrati naložilo, da mora skupaj s preostalimi že pravnomočno obsojenimi zaradi ropov plačati tudi več tisoč evrov visoke odškodninske zahtevke, ki sta jih vložili dve družini od sicer štirih oropanih.

V zagovoru na prvostopenjskem sodišču je Jelen zanikal očitke. Dejal je, da je obtožnica zoper njega konstrukt in izmišljotina. Vztrajal je, da ima alibi, da vseh članov hudodelske združbe iz obtožnice niti ne pozna in da ga omenjena druščina niti ni preveč marala.