Za marec in april

Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, pozor. Le še nekaj dni imate časa za uveljavljanje oprostitve prispevkov

A.S.
5. 5. 2020, 08.25
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 08.25
Deli članek:

Določili so nov, daljši rok za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov. Imate še nekaj dni časa.

Profimedia
Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci imajo še nekaj dni časa za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence. Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Denar bo izplačevala finančna uprava.

Kot so danes sporočili s Finančne uprave RS, imajo samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci še nekaj dni časa za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov.

Noveli Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19, ki je bila v Uradnem listu RS objavljena 30. aprila, so v 52. členu določili nov (daljši) rok uveljavljanje oprostitve prispevkov na podlagi izjave. Zgoraj omenjeni posamezniki morajo izjavo po novem vložiti do 9. maja, da bi uveljavili oprostitev za marčevske (od 13. marca dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja.

Če želijo zavezanci uveljaviti oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave nespremenjen, to je do konca meseca maja.