Pri srbskem državljanu so policisti našli 13 kilogramov heroina

Na vlaku za dober milijon evrov droge

B. Blaić / Dolenjski list
5. 5. 2020, 06.52
Deli članek:

Pavel Huđec trdi, da o drogi ne ve ničesar, tožilka pa mu je za priznanje ponudila šest let in pol zapora.

PU Novo mesto
V torbi na vlaku v Dobovi so policisti lani oktobra našli 13 kilogramov heroina.

V soboto, 10. oktobra lani, je malo pred polnočjo na mejni prehod Dobova pripeljal izredni potniški vlak, ki je vozil na relaciji Turčija–Avstrija. Med kontrolo potniškega vagona, ki ga uporablja spremljevalno osebje, so policisti opazili potovalno torbo, v kateri so našli predmete kvadraste oblike, ovite v prozorno folijo. Zaradi suma, da je v torbi prepovedana droga, so postopek prevzeli kriminalisti, ki so ugotovili, da je v torbi 26 zavitkov heroina v bruto teži 13,3 kilograma ter vrečka s pol kilograma konoplje. Ugotovili so, da je torba last 35-letnega državljana Srbije Pavla Huđeca, ki je bil zaposlen v družbi Optima express, ki organizira vlakovne prevoze.

Boris Blaić
Pavel Huđec pravi, da o drogi, ki naj bi jo tihotapil, ne ve ničesar.

Delo tihotapske družbe

Novomeški kriminalisti so maloprodajno tržno vrednost heroina ocenili na 1,3 milijona evrov, saj bi bilo volumen zasežene droge pred ulično prodajo mogoče povečati celo za štirikrat. Glede na količino in kakovost zaseženega heroina so kriminalisti prepričani, da je bila na delu dobro organizirana tihotapska združba, ki se ukvarja z dobavo droge v zahodno Evropo.

Huđeca so policisti z vlaka odpeljali v pridržanje in nato v pripor, aprila pa je na krškem okrožnem sodišču stopil pred sodnico Cvetko Ogorevc Sotelšek, saj mu obtožnica očita storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je zagrožena kazen do deset let zapora.

Na predobravnavnem naroku mu je okrožna državna tožilka Mateja Roguljič za priznanje krivde ponudila šest let in šest mesecev zapora, a Huđec krivde ni priznal. Srb, ki po podatkih krškega sodišča za kazniva dejanja do zdaj ni bil obsojen, očitke iz obtožnice zanika in trdi, da o mamilu ne ve ničesar. Do zdaj so bile zaslišane štiri priče, obramba pa je predlagala še zaslišanje več prič iz tujine.