Zavrnitev

Prejeli milijon neustreznih zaščitnih mask iz Kitajske

S.R./STA
24. 4. 2020, 07.20
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 07.27
Deli članek:

Kanada je ugotovila, da je milijon kitajskih zaščitnih mask za zdravstvene delavce neustreznih. Mask sicer niso vrnili, ker so lahko uporabne za druge ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kanadska vlada je v četrtek sporočila, da so morali po testiranju zavrniti milijon mask oziroma respiratorjev KN95, ki so jih uvozili iz Kitajske, ker niso ustrezali standardom za zdravstvene delavce in druge v prvih bojnih vrstah proti novemu koronavirusu. 

Tiskovni predstavnik kanadske agencije za javno zdravje Eric Morrissette je dejal, da mask niso razdelili zdravstvenim delavcem po provincah, a jih tudi niso zavrgli, ker jih lahko uporabljajo izven zdravstva. 

Kitajska je vir za 70 odstotkov kanadskega uvoza opreme za osebno zaščito pred novim koronavirusom, ostalo uvozijo iz ZDA, Velike Britanije in Švice. Kanadski premier Justin Trudeau je ob tem sporočil, da sta se v ponedeljek vrnili nazaj iz Kitajske dve prazni letali, ki so ju poslali po opremo. 

Kriva naj bi bila gneča na letališču v Šanghaju in stroge omejitve glede tega, koliko časa lahko letala ostanejo na letališču. Kitajska to razlago zavrača. Kljub temu Kanada pričakuje novo pošiljko zaščitne opreme še ta teden.