»Nujno je, da se ta praksa enkrat preseka«

Razkrivanje nečednosti pri nabavi zaščitne opreme: Tonin in Počivalšek povabljena, a nista prišla v Tarčo

G.G./STA
23. 4. 2020, 21.57
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 07.10
Deli članek:

Potem ko je že nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek razkril sporno dogajanje na zavodu, je spregovoril tudi njegov namestnik Ivan Gale.

Bobo
Zdravko Počivalšek trdi, da bo več pojasnil na interpelaciji.
Policisti so v torek tudi na zavodu za blagovne rezerve preverjali informacije v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije.

Gale se je v oddaji Tarča na TV Slovenija izpostavil. Zakaj? »Nujno je, da se ta praksa enkrat preseka«. Praksa privilegiranja določenih dobaviteljev zaščitne opreme v tem času koronavirusa. Gale je ponovil, da so bili presenečeni, da je bil zavod za blagovne rezerve izbran za nabavo tovrstne medicinske opreme, o kateri nimajo ne izkušnje ne kadra. Kljub temu so pričeli z delom, pri tem pa doživljali veliko pritiskov, a so si zaradi slabih slutenj vse beležili. Zbrano imajo zajetno dokumentacijo, ki jo bodo predali pristojnim organom.

Gale je tudi prepričan, da je Zakrajšek prošnjo za razrešitev podal pod vplivom groženj, kar bi morali pristojni po njegovem mnenju preučiti. 

Preprosto povedano, določeni ljudje "z vrha" so pritiskali, da se izbire določenega dobavitelja, izbere zaščitno opreme določenega dobavitelja po previsoki ceni. Gale je povedal, da se velika podjetja v Sloveniji najverjetneje niso odzvala, saj so vedela, s čim bodo imela opravka, zato si niso hotela mazati rok.

Primer: družba Geneplanet

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je marca posredoval pri Zavodu za blagovne rezerve, da bi sklenili pogodbo z družbo Geneplanet za dobavo ventilatorjev v vrednosti osem milijonov evrov, še preden je podjetje posredovalo garancijo za posel. Podjetje je bilo privilegirano tudi pri dobavi zaščitnih mask v vrednosti treh milijonov evrov.

Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Zakrajška, je med drugim opisal, si je Počivalšek osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z Geneplanetom. "Na zavod je poslal tudi svojo odposlanko Andrejo Potočnik, ki je pritiskala na nas, na direktorja, vpila na vodjo finančne službe, naj nakaže denar podjetju," je opisal.

Pritiske za sklenitev posla z Geneplanetom sta po njegovih opisih nadaljevala tudi dva od članov ekspertne skupine za nabavo opreme Mitja Terče in Potočnikova, ki sta se zavzemala za to, da dobi podjetje tudi posel za dobavo mask tipa FFP2.

Terče, ki je kot predstavnik gospodarskega ministrstva deloval pro bono in brez pogodbe, je v pisnem pojasnilu za Tarčo zagotovil, da je deloval transparentno in v interesu države, da ni nikoli na nikogar pritiskal.

Klic Marjana Podobnika

Predsednik SLS Marjan Podobnik je po poročanju Tarče po telefonu pritiskal na Zakrajška za sklenitev posla z majhnim podjetjem Dobnik Trade iz Slovenske Bistrice. Po Galetovem opisu naj bi Podobnik Zakrajšku tudi grozil z izgubo službe. Podobnik je v pisnem pojasnilu za oddajo razložil, da je posredoval na prošnjo župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja in zavrnil očitke o grožnjah.

Za Inovatio posredoval Damijan Jaklin

Za sklenitev posla s podjetjem Inovatio iz Maribora za dobavo mask v vrednosti enega milijona evrov pa naj bi pri zavodu za blagovne rezerve posredoval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, ki je tudi vodja medresorske delovne skupine za pregled ponudb za opremo. "Prav za tega ponudnika so bili pritiski nenavadni," je za Tarčo dejal Gale. Jaklin je za Tarčo zagotovil, da s podjetjem Inovatio ni povezan.

Peterle želel le pomagati Sloveniji

V reševanje težav z opremo pa se je vključil tudi nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle, ki je skušal pri Zakrajšku posredovati, da bi blagovne rezerve sklenile sedem milijonski posel s podjetjem njegove hčere Mete Cencelj Peterle za dobavo mask iz Nemčije. Peterle je za Tarčo zatrdil, da ni posredoval za hčerin posel, ampak je želel le pomagati Sloveniji, potem ko se je nekdo s civilne zaščite obrnil nanj.

Podjetje Acron

Tudi za sklenitev posla s koroškim trgovskim podjetjem Acron, kjer je sicer zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina, naj bi po besedah Galeta pritiskali iz krogov Počivalška. Acron se je sicer po oceni Galeta izkazal za resnega dobavitelja, ki je pripeljal opremo, a je ves čas tudi imel položaj privilegiranega dobavitelja.

Zakaj so onemogočili Tosamo?

V studio Tarče so povabili tudi ministra za obrambo Mateja Tonina in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, vendar v studio nista prišla. Tam je bil med drugimi nekdanji premier Marjan Šarec, ki je prepričan, da so posli z zaščitno opremo »orkestrirani«. Izpostavil je, da je bilo slovensko podjetje Tosama, ki se ukvarja z izdelavo sanitetnega materiala, pripravljeno za pomoč, a da so jim iz vlade sporočili »da jim ne bodo omogočili proizvodnje, ker bodo zaščitno opremo dobili drugje.«