Pogled na drugo polovico maja

Ko se bodo odprli lokali: kdo bo nosil zaščitno masko?

G.G.
20. 4. 2020, 12.13
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 12.18
Deli članek:

V Avstriji razmišljajo, kako bo v tem koronačasu potekalo delo in druženje v restavracijah in lokalih.

Profimedia
Zaščitna maska bo obvezna za zaposlene, za goste seveda ne, kako pa naj pijejo in jejo.

Če bo šlo vse po načrtu, bo Avstrija gostinske obrate zagnala sredi maja. Ne bo pa vse po starem. Veljali bodo posebni ukrepi. Kakšni natančno, še ni povsem določeno, nekateri pogoji pa so že znani.

Razmik med mizami in sedeži bo moral biti večji kot doslej. V prostoru bo moralo biti na voljo več razkuževalnih sredstev. Kaj pa zaščitne maske? Ker avstrijski premier Sebastian Kurz v intervjuju za CNN ni eksplicitno povedal, za koga bodo obvezne, so se na spletu pojavila ugibanja. Nelogično je, da bi morali gostje nositi maske, kako bi potem jedli in pili?! Kurz je zato pojasnil, da bodo zaščitne maske obvezne za osebje, gostje pa se bodo morali držati pravil fizične distance in ostalih korona-higienskih zapovedi.

Vlada je sicer predvidevala, da bodo lokali odprti do 18. ure, po neuradnih podatkih pa so to idejo umaknili in bodo dovolili, da bodo odprti tudi v večernih urah.

V Avstriji so sicer na začetku prejšnjega tedna odprli tudi trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri prodajne površine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri.