Aktualno o novem koronavirusu

Kacin: množičnih dogodkov, kot so koncerti, še nekaj časa ne bo

S.R./G.G.
20. 4. 2020, 11.21
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 12.01
Deli članek:

Kaj je novega glede epidemije novega koronavirusa v Sloveniji? Kot je to običajno, je vlada ob 11. uri zopet pripravila novinarsko konferenco, tako imenovano izjavo za medije na daljavo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

O aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sta v današnji izjavi za medije spregovorila član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin se je uvodoma v imenu policistov državljanom zahvalil, da so konec tedna kljub lepemu vremenu spoštovali ukrepe. Policisti so imeli s kršitvami odloka o omejitvi gibanja namreč razmeroma malo dela. Je pa povedal, da infektologi in epidemiologi poudarjajo, da množičnih dogodkov, kot so denimo koncerti, še nekaj časa ne bo. Vse dokler ne bodo na voljo učinkovita sredstva za boj proti covidu-19 ali kakšni drugi načini za zagotovitev, da bodo ti dogodki varni.

Začenja se pomembna študija

Je pa Petrovec še pojasnil, da v Sloveniji ne uporabljamo hitrih testov, kot v nekaterih drugih država, denimo v Italiji. Izkazalo se je namreč, da je njihova kakovost vprašljiva. "Uporabljamo le zanesljive teste, saj bi bilo morebitno izgubljeno zaupanje javnosti nemogoče povrniti," je poudaril.

Petrovec je pojasnil, da se danes začenja študija, s katero želijo pridobiti verodostojne podatke o epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji, ki bodo pomembno prispevali k nadaljnjemu sprejemnanju oziroma rahljanju ukrepov. S študijo želijo narediti križ čez špekulacije, ki se pojavljajo okoli števila okuženih in ozdravelih v Sloveniji. Pojasnil je še, da bodo sodelujoči v študiji tako ugotovili, ali so okuženi oziroma ali so okužbo že preboleli. Vsak posameznik se bo lahko tudi sam odločil, ali bi želel po šestih mesecih ponovno dati vzorec. Če bi se v tem obdobju komur koli od sodelujočih zdravstveno stanje poslabšalo, bo imel na voljo posebno telefonsko številko, kamor bo lahko poklical in prejel nadaljnja obvestila. 

Študija bo po navedbah Petrovca končana v zelo kratkem času, predvidoma do konca tedna, nato bodo potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko rezultate zainteresirani javnosti, tako strokovni in laični, predstavili. Šlo bo tako za prve jasne, potrjene podatke, ki bodo "omogočili boljše in lepše življenje, kot ga imamo zdaj z omejitvenimi ukrepi." Serološki test, torej test na protitelesa, ki ga bodo uporabljali in ki ga proizvajajo v Nemčiji, je po navedbah Petrovca izjemno zanesljiv. "Tisti, ki bo dobil pozitiven rezultat, bo lahko prepričan, da je okužen," je še dejal.

V raziskavi lahko sodelujejo le osebe, ki so dobile povabilo. Ne morejo pa namesto njih sodelovati sorodniki ali prijatelji. Sicer pa bo to Slovenija domnevno kot prva država izvedal tovrstno raziskavo, v okviru katere bodo ugotavljali tudi podatek, koliko ljudi je bolezen nevede že prebolelo. Poudaril je še, da je govoriti o čredni imunosti še preuranjeno. O virusu namreč vemo še premalo, saj ga poznamo šele štiri mesece. Resnih znanstvenih študij o tem, kaj je s posamezniki, ki so bolezen preboleli in so bili okužbi znova izpostavljeni, zaenkrat še ni.