Roji kobilic

Grozi druga invazija biblijskih požeruhov, ki povzročajo "popolno uuičenje"

R.T.
12. 4. 2020, 09.18
Posodobljeno: 12. 4. 2020, 09.25
Deli članek:

Dele vzhodne Afrike so že januarja in februarja preplavili "bibilijski" roji kobilic. Pridelki v Keniji, Somaliji in Etiopiji so uničeni. Ob tej nadlogi je koronavirus v ozadju.

Profimedia
Pohrustajo vse.

Prebivalci se bojijo novega vala, še večjega. Iz jajčec so se že izlegle milijarde ličink, ki bodo kmalu odvrgle povoj in se napotile na misijo žretja, kar bi lahko ogrozilo na milijone prebivalcev.

"Ko pristanejo na vrtu ali na njivi, povzročijo popolno uničenje. Ljudje pravijo, da so bolj nevarne od koronavirusa," je za Independent povedal kmetovalec Yoweri Aboket iz Ugande. Vaščani kobilice preganjajo na različne načine. Nekateri bobnajo po loncih, drugi mečejo kamne, tretji žvižgajo. Kobilice pa žrejo in žrejo, prebivalstvu pa je na robu lakote.

Profimedia
Kobilica lahko na dan poje za svojo težo hrane in preleti 150 kilometrov.

Strokovnjak za kobilice pri organizaciji Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Keith Cressman je konec februarja opozorili, da bodo z vidika zatiranja teh živalic, ki se v času rojenja prelevijo v strahotne škodljivce, naslednji tedni pred začetkom poletnega paritvenega obdobja »ključni.« Veliko bo odvisno od vremena, pravi, zlasti od tega, koliko dežja bo padlo med marcem in majem. Kar zadeva kobilice, paradoksalno upajo, da ga bo na to vode žejno zemljo padlo čim manj. Želja se ni uresničila, dežja je bilo dovolj in kobilice "uspevajo". 

Združeni narodi so prepoznali nevarnost, potencialno katastrofo, z novim valom kobilic pa se lahko razmere še poslabšajo. Doslej so zbrali za slabih 100 milijonov evrov pomoči. Dodatno zagato v teh dneh povzroča uvoz pesticidov. Uganda jih na primer uvaža iz Japonske, a jih zaradi koronavirusa v teh času ne more. Težje so prehodne tudi meje med afriškimi državami, zaradi česar zamujajo dostave. Kobilice pa se požvižgajo na meje.

Profimedia
Razmnožile so se zaradi daljšega deževnega obdobja.