OMREŽNINA IN PRISPEVEK

Resnica o cenejši elektriki: kje se je pri svojih izpeljavah uštel minister Vrtovec?

Luka Tetičkovič
12. 4. 2020, 07.37
Posodobljeno: 12. 4. 2020, 09.33
Deli članek:

Vlada je z odlokom zamrznila le pavšalni prispevek OVE + SPTE, ki znaša nekaj evrov. Agencija za energijo se je za tri mesece odpovedala še postavki za obračunsko moč, ki prav tako navrže le nekaj evrov.

Profimedia
Marsikdo je bil slabe volje, saj je pričakoval tretjino nižji račun, ta pa je bil skoraj isti. Električna poraba se obračunava po isti tarifi.

STA
Vrtovčevi odstotki veljajo le za neracionalne potrošnike.

Marsikdo je bil navdušen, ko je ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca slišal, da se bodo računi za elektriko pocenili za do 27 odstotkov. Kasneje je bil govor o 20–25 odstotkih, zdaj pa so računi za mnoge nižji le za nekaj evrov. Zakaj?

Definicije so se skrivale v drobnem tisku. Minister Vrtovec je namreč omenjal povprečnega gospodinjskega odjemalca, ki plačuje račun za elektriko v višini 50 evrov.

Po veliko govora o relativnih odstotkih so nas v začetku meseca na računih pričakale absolutne številke v evrih. »Obveščamo vas, da v skladu s sprejetim odlokom Vlade RS, gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem od 1. 3. 2020 do 31. 5. 2020 ne bosta obračunani tarifni postavki za obračunsko moč in prispevek SPTE + OVE. To pomeni 1,81 €/kW prihranka na mesec za gospodinjstva oziroma 2,12 €/kW za male poslovne kupce. Znesek prihranka je odvisen od višine obračunske moči,« je odjemalce na marčevskih računih obvestila Energija Plus, hčerinsko podjetje Elektra Maribor.

Zamrznjena le dva pavšala omrežnine

Manjše gospodinjstvo, ki nima več velikih električnih porabnikov, kot so hladilna skrinja, klima, savna, električna peč in zato odjema 3 KW obračunske moči za namen razsvetljave in nekaj bele tehnike, je imelo obračunsko moč na februarskem zaračunano v višini 2,22 evra z DDV. Ta postavka je na računu za marec znašala 0 evrov.

Od marčevskega računa se je odštela še postavka za prispevek SPTE + OVE, ki pri 3 KW obračunske moči prav tako znaša 2,22 evra. Skupno se torej absolutna številka za energetsko asketsko gospodinjstvo zniža za 4,44 evra. Če čez isti preračun spustimo energetsko potratnejše gospodinjstvo, ki se mu moč obračuna pri 7 KW, tedaj je račun nižji za 10,36 evra. To pa je že absolutna številka, ki se približa relativnim preračunom ministra Vrtovca, saj gre za 20-odstotno znižanje, še vedno pa je daleč od 27 odstotkov.

Problem je v tem, da fiktivni odjemalec s petdesetevrskim računom – torej takšen z visoko obračunsko močjo in nizko porabo električne energije, obstaja le na papirju. Če pa je med bralci le kakšen takšen, pa naj vendarle preveri, ali po nepotrebnem plačuje visoko obračunsko moč, ko pa doma nima velikih porabnikov energije, ki bi jih imel hkrati priklopljene in bi mu zaradi prenizke obračunske moči metalo ven varovalko električnega števca.

Nekateri podjetja so znižala sama

Na trgu z 20 podjetji, ki pri nas tržijo električno energijo. Podjetje GEN-I je vsem svojim gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem za 15 odstotkov znižal ceno električne energije, in to za tri mesece. Porabo je pocenilo tudi podjetje Energija Plus. Njegovi odjemalci bodo poleg zamrznjenih omrežninskih pavšalov ministra Vrtovca tri mesece uživali tudi popust v višini dejanskih pet odstotkov porabe električne energije.