OKUŽENI?

Policisti zaščitne rokavice uporabljajo do uničenja

S.S:
12. 4. 2020, 07.47
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 10.11
Deli članek:

Na uredništvo se je obrnil bralec, ki pravi, da ga je pri vožnji v službo iz ene občine v drugo ustavila patrulja, vse se je sicer izteklo v skladu s črko zakona, boji pa se, da si policisti ves čas nadzora rokavic niso menjali, da so torej iste uporabljali pri več obravnavanih voznikih istega dne.

Nataša Juhnov
Dokumente policisti prijemajo le, kadar je to neogibno.

Kot za Svet24 pojasnjuje Vesna Drole iz Generalne policijske uprave (GPU), policisti za zmanjšanje tveganj za prenos okužbe upoštevajo preventivne in zaščitne ukrepe, ki so sprejeti na ravni države, notranjega ministrstva in policije same.

»Kadar je le možno, vzdrževati varno oddaljenost od oseb s sumom na okužbo, vsaj 1,5 metra. Pri osebah v postopku pozorno spremljati in čim prej zaznati opisane znake bolezni. Pri obravnavi osebe s sumom na okužbo v skladu z navodili pravilno uporabljati zaščitne rokavice in po potrebi zaščitno masko in zaščitna očala, ki tesnijo. Navedeni ukrepi so prednostno namenjeni za zmanjšanje tveganj pred okužbo za policiste oziroma druge zaposlene, pri tem pa je nošenje zaščitnih rokavic eden pomembnih ukrepov za zaščito pri neposrednem ali posrednemstiku z drugimi. Zaščitne rokavice se lahko uporablja, dokler niso poškodovane,« pojasnjuje Droletova. Na GPU se zavedajo, da »ni mogoče povsem izključiti možnosti, da bi se okužba širila s posrednim prenosom ob stiku z različnimi površinami in v okviru tega tudi z dokumenti prek policista, zato policisti postopke v prometu v čim večji možni meri izvajajo na varni oddaljenosti«.

Dotaknili se vas bodo le, kadar bo nujno

Dokumente policisti po besedah Droletove prijemajo le, kadar je to neogibno, rokavice pa redno menjajo, če na podlagi okoliščin ocenijo, da so imeli postopek z osebo, ki bi lahko bila okužena. »Pri tem pa,« nadaljuje Droletova, »je bistvenega pomena tudi odgovornost vsake občanke in občana, da izvede zaščitne ukrepe, ki so predpisani za prebivalstvo, in se v vseh primerih, ko dajejo svoje dokumente, bančne in kreditne kartice pri plačevanju, ko poslujejo z gotovino in vseh drugih podobnih primerih, zavedajo, da si morajo po prijemanju umiti oziroma razkužiti roke, do takrat pa se seveda izogibati stika rok z obrazom.«

»Vsak posameznik je dolžan skrbeti za higieno svojih rok tudi po prijemanju najrazličnejših kljuk, stikal, izdelkov v trgovinah, kar je podoben možen vir okužbe,« še poudarjajo na GPU.