Univerza v Oxfordu

Cepivo proti koronavirusu že septembra?

G.G.
11. 4. 2020, 20.44
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 21.12
Deli članek:

Eno leto, leto in pol, do konca leta, to so ocene, bolj ugibanja kot napovedi, o tem, kdaj bi lahko znanstveniki odkrili zdravilo zoper ta vztrajen koronavirus.

Reuters
Fotografija je simbolična

Profesorica Sarah Gilbert, ki se na univerzi v Oxfordu ukvarja z razvijanjem cepiv, je časnik The Times povedala, da bi lahko bilo cepivo zoper koronavirus pripravljeno že septembra. Kakšna je stopnja njene prepričanosti v uspeh? 80-odstotna, je kar pogumna Sarah Gilbert, čeprav nas strokovnjaki vseskozi prepričujejo, da je običajen čas za razvoj cepiva več kot eno leto, v tem primeru koronavirusa od enega leta do 18 mesecev.

Profesorica je kar samozavestna. Pravi, da imajo vsak teden več podatkov in zato več spoznanj o virusu sars-cov-2. Testiranje na ljudjeh bodo začeli v naslednjih dveh tednih.

Če bi šlo vse v pravi smeri, bi preostala le še množična proizvodnja cepiva. Gilbertova pravi, da se pogovarjajo z britansko vlado o financiranju, tako da bi lahko državljani čim prej prišlo do cepiva.

Po svetu sicer kar tekmujejo, kdo bo prvi odkril cepivo zoper ta, politično nekorektno zapisano, wuhanski koronavirus. Pred dnevi smo že poročali, da so znanstveniki z univerze v ameriškem Pittsburghu po testiranju na miših sporočili, da so rezultati spodbudno. V telesu se namreč razvije tolikšna količina protiteles proti virusu sars-cov-2, ki bi lahko zadostovala za nevtralizacijo virusa. Raziskovalci pričakujejo, da bodo lahko klinično testiranje cepiva na ljudeh začeli v prihodnjih nekaj mesecih.