Naključja v majhni državi?

Dobava mask državi postaja družinski posel predsednikov strank

R.T.
11. 4. 2020, 19.01
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 22.33
Deli članek:

Podjetje Konfekcija Marja, ki je v lasti žene bratranca gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, bo državi dobavilo 75 tisoč zaščitnih mask. Vrednost posla med državo in ministrovimi sorodniki znaša 52.500 evrov brez davka na dodano vrednost. Počivalšek trdi, da pri poslu ni posredoval.

STA
Stisk roke med Toninom in Počivalškom po sestavi koalicije.

Napovedi vlade Janeza Janše o povezovanju se uresničujejo, a nova oblast ob tem ni razkrila, da se bo bolj povezala le s svojimi podporniki, simpatizerji in drugimi priskledniki.

V manj kot mesecu dni sta bila v času, ko se na celem planetu bije prava vojna za zaščitna sredstva, v posle z dobavo po »naključju« vpletena že sorodnika dveh predsednikov vladnih strank. Slovenija je sicer majhna država, a verjetno vseeno prevelika za dve takšni naključji v tako kratkem času.

Posel ženi Počivalškovega bratranca

Uprava za zaščito in reševanje je pred dnevi prek twitterja sporočila, da je v skladišče Roje prispelo 14 tisoč kirurških mask, ki jih je dobavilo podjetje Konfekcija Marja iz Podčetrtka. Gre za podjetje, ki izdeluje in prodaja ženska, moška in otroška oblačila.

Po poročanju spletnega portala MMC je podjetje v lasti Mirjane Plevnik, žene Počivalškovega bratranca Vilijema Plevnika. Konfekcija Marja ima sedež v domačem kraju ministra Počivalška, ki je pred leti sam razkril, da so lastniki podjetja njegovi sorodniki. »Ponosen sem in vesel dvakrat, ne samo kot predstavnik trenutne državne oblasti, ampak predvsem kot sokrajan in sorodnik Vilija Plevnika, da mu je skupaj z družino uspelo narediti velik korak naprej. Takšna podjetja so steber vsake ekonomije, in verjamem, da se ta razvoj, ki ga doživljam v zadnjem obdobju, na neki način v pozitivnem smislu kaže tudi na drugih mestih,« je po poročanju portala Kozjanska.info ob odprtju novih poslovnih prostorov konfekcije Marja pred slabima dvema letoma povedal tedanji in sedanji gospodarski minister.

Počivalšek je tako že takrat prišel naredit uslugo in reklamo sorodniku, zdaj pa bo bratrančeva žena zaslužila z neposrednim poslom z državo.

Po pojasnilih gospodarskega ministrstva vrednost pogodbe znaša 52.500 evrov brez DDV za dobavo 75 tisoč mask za splošno uporabo. »Pogodbeni rok dobave je 30. april, so pa iz naslova pogodbe že dobavili 14 tisoč mask za splošno uporabo,« so za MMC povedali na ministrstvu. Na gospodarskem ministrstvu sicer zatrjujejo, da minister Počivalšek pri poslu ni posredoval.

Že pred tem je država sklenila pogodbo v vrednosti 30 milijonov evrov za dobavo zaščitne opreme s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena mati predsednika kolicijske NSi in obrambnega ministra Mateja Tonina. Slednji je prav tako zanikal, da bi posredoval pri poslu.

Predsednik NSi je sicer zatrjeval, da Joži Tonin v podjetju, ki se ukvarja s prodajo potovalne in modne galanterije, darilnega, pisarniškega, šolskega programa in daril, nima vodstvene funkcije, a se je izkazalo, da to ne drži. Ministrova mati je namreč v letnem poročilu podjetja za leto 2018 navedena kot vodstvena delavka, saj vodi prodajo pisarniške opreme.

Bobo
Minister Počivalšek ob prispeli zaščitni opremi na Brniku.

Mahničeva življenjska in karierna sopotnica

Če gre v primeru Počivalška za daljnjega sorodnika, pa je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič poskrbel za sebi najbližjo osebo.

Le dober teden dni po tem, ko je Mahnič postal član kabineta predsednika vlade, se mu je tam pridružila življenjska sopotnica Katja Palčnik. Slednji je Mahnič še kot poslanec oktobra lani uredil zaposlitev v državnem zboru, kjer je delala kot referentka v njihovi poslanski skupini.

»Trenutno opravlja tajniška dela za vodjo kabineta predsednika vlade in tako opravlja vse tiste delovne naloge, ki so predvidene za omenjeno delovno mesto. V kabinetu ministrov in predsednika vlade so posamezniki in posameznice zaposleni na zaupanje za čas trajanja mandata. Gospa Palčnik je uvrščena v 27. plačilni razred,« so za časnik Reporter sporočili iz Janševega kabineta. Mahničeva ljubezen bo tako v kabinetu premierja dobila 1220 bruto plače oziroma 878 neto.

STA
Žan Mahnič (desno, SDS) in Matjaž Nemec (SD).

Apolitična mlada zdravnica za sekretarko

V oči bode tudi zaposlitev nekdanje predstavnice združenja Mladi zdravniki Tine Bregant na mesto državne sekretarke na ministrstvu za zdravje. Breantova, sicer specialistka pediatrije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine, je že pred imenovanjem v imenu Mladih zdravnikov nastopala na tiskovni konferencah vlade Janeza Janše.

Mladi zdravniki, združenje danes šteje okoli 1700 članov, že od ustanovitve leta 2013 poudarjajo, da gre za nestrankarsko organizacijo. »Že od samega začetka smo politično neodvisni in strankarsko neopredeljeni,« so pretekli teden ponovno sporočili Mladi zdravniki.

Bergantova je že bila minuli teden imenovana v strokovno skupino, ki svetuje zdravstvenemu ministru Gantarju, a je vabilo za sodelovanje zavrnila.

Razlog se je najverjetneje skrival v dejstvu, da je članica Mladih zdravnikov, ki se razglašajo za apolitične. Tako kot Miro Cerar tudi sama ni jamrala, temveč je našla rešitev. Izstopila je iz združenja Mladi zdravniki, naslednji dan pa jo je vlada imenovala za državno sekretarko na zdravstvenem ministrstvu. Ob tem je pomenljivo, da so ji v tedniku Družina, za katerega bi težko zapisali, da je apolitičen, dva dni pred imenovanjem namenili obsežen članek.