Delujejo

V Italiji ukrepe proti koronavirusu podaljšali do 3. maja

J.P./STA
10. 4. 2020, 21.02
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 21.35
Deli članek:

Italijanska vlada je ukrepe za zajezitev novega koronavirusa podaljšala do 3. maja, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte.

Reuters
Prihodnji teden bodo sicer lahko svoja vrata odprle knjigarne in trgovine z oblačili za otroke.

"Stroge ukrepe podaljšujemo do 3. maja. To je težka, a nujna odločitev, za katero prevzemam vso politično odgovornost," je v televizijskem nagovoru povedal italijanski premier Giuseppe Conte.

Ukrepi, ki so v veljavi en mesec, "prinašajo rezultate, delujejo", je še dejal svojim sodržavljanom. "Vem, da vsi nestrpno čakamo, da bi znova začeli," je povedal. Izrazil je upanje, da bodo to lahko preudarno in postopoma storili po 3. maju, pri čemer je pozval k upoštevanju socialnega distanciranja.

Bodo pa že v torek svoja vrata lahko odprla podjetja v določenih dejavnostih. Natančen seznam bo italijanska vlada objavila v soboto. Conte pa je danes pri tem med drugim omenil knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili. Trenutno so odprte samo živilske trgovine in lekarne.

Italijanska vlada je ustanovila tudi strokovno delovno skupino, ki bo pripravila načrt za ponoven zagon gospodarstva po 3. maju. Tudi ta bo postopen, je še napovedal Conte.

Število smrtnih žrtev pada

V Italiji, ki je najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, se je sicer v zadnjem času epidemija novega koronavirusa umirila. Tam število novih smrtnih žrtev covida-19 pada. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh danes 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849.

Že sedmi dan zapored se je znižalo tudi število bolnikov na intenzivni negi. Danes jih je bilo tam 3479, kar je 107 manj kot v četrtek.

Število vseh doslej potrjenih okužb je od četrtka naraslo za 3951 na skupno 147.577. Več kot 30.000 ljudi je sicer glede na zadnje podatke že ozdravelo. Od nedelje je dnevna rast števila okuženih manjša od štirih odstotkov, medtem ko je še v začetku marca znašala 20 odstotkov.