WHO svari

Prenagljena odprava ukrepov bi lahko imela smrtonosne posledice

J.P./STA
10. 4. 2020, 20.17
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 20.20
Deli članek:

Prenagljena odprava omejitvenih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 bi lahko vodila v ponoven izbruh novega koronavirusa, ki bi lahko imel smrtonosne posledice.

Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija z državami pripravlja strategije za postopno in varno rahljanje omejitev.

"Vem, da nekatere države že načrtujejo prehod iz omejitev karantene. WHO si želi umika omejitev prav toliko kot vsi ostali," je na virtualni novinarski konferenci v Ženevi sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"A obenem bi prenagljena odprava omejitev lahko vodila v smrtonosen ponoven izbruh. Brez ustreznega upravljanja je lahko pot navzdol prav tako nevarna kot pot navzgor," je še posvaril.

Odkar se je novi koronavirus decembra prvič pojavil na Kitajskem, so po svetu potrdili že več kot 1,6 milijona potrjenih primerov okužbe. Število smrtnih žrtev pa je preseglo 100.000.

Tedros je pozdravil znake, da se v nekaterih najhuje prizadetih državah v Evropi, kot so Španija, Italija, Nemčija in Francija, širjenje virusa upočasnjuje. Obenem pa je opozoril na skrb zbujajočo hitrost širjenja v nekaterih drugih državah. Izpostavil je Afriko, kjer se virus po njegovih besedah širi na podeželje.

Kot je dejal, v že več kot 16 državah na tej celini obstajajo skupki primerov in širjenje v skupnostih. "Pričakujemo resne težave v že sicer preobremenjenih zdravstvenih sistemih, še posebej na podeželju, kjer nimajo toliko sredstev kot v mestih," je posvaril.