Sprememba

Ob obisku trgovine ne bo več potrebno nositi rokavic

B.K./STA
10. 4. 2020, 18.22
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 18.24
Deli članek:

Rokavice ob obisku trgovine ne bodo več potrebne, še vedno veljajo ostali zaščitni ukrepi.

Profimedia
Rokavice več ne bodo potrebne, maske pa še vedno.

Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

Bregantova je že na četrtkovi večerni novinarski konferenci nakazala na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi trgovinah. O smotrnosti nošenja rokavic je namreč razpravljala strokovna skupina na ministrstvu, ki ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da nošenje rokavic ni več obvezno, povsem enakovreden ukrep pa da je umivanje oz. razkuževanje rok. Nekaterih prehrambenih artiklov se sicer vseeno ne smemo dotikati z rokami, zato imajo trgovine rokavice.

Ob tem pa še vedno ostaja obvezna uporaba zaščitne maske, ki po besedah Bregantove ščiti pred prenosom kapljične okužbe.