Šalo iz naslova in še mnogo drugih je narod ustvaril, da bi se razvedril

»Izziv za vikend: fotografiraj se s policajem v drugi občini!«

P.K./STA
10. 4. 2020, 20.25
Deli članek:

V etnografskem muzeju so se odločili, da bodo s pomočjo Slovencev odgovorili na čas, v katerem smo, in to na poseben način. Tak, ki bo prijetno vplival na splošno vzdušje. Tako pod njihovim okriljem nastaja zbirka šal o koronavirusu.

P.K.
Razni smešni sestavki, ki krožijo na temo koronavirusa, so sicer tudi po mnenju psihologov lahko sredstvo za zmanjšanje tesnobnosti.
ŠALE
Virusi
Zjutraj na prazen želodec vzameš nekaj sladkega, da se virusi zberejo. Potem spiješ eno črno kavo, da se jim stemni pred očmi. Potem pa eno žganje, da jih ubiješ.

Pasulj
Mama je skuhala pasulj za tri dni. Videti je, da bomo maske nosili tudi doma.

Kašelj
Nekdaj si zakašljal, da si prikril prdec, danes prdneš, da prikriješ kašelj.

Medved
Nikoli si nisem mislila, da bo prišel čas, ko me bo med sprehodom po gozdu bolj strah, da srečam človeka kot pa medveda.

Gostilne
Ko se gostilne ponovno odprejo, ne pozabite, da so nam zaprli vrata, ko nam je bilo najtežje!

Električar

Če ne poslušate nasveta zdravnika, poslušajte vsaj nasvet električarja: »Bolje izolacija kot ozemljitev!

Šale so v času epidemije več kot dobrodošle, saj nam lahko pomagajo pri razbijanju monotonosti dni v izolaciji. 

So tudi del duhovne kulture, zato so se v Slovenskem etnografskem muzeju odločili za dokumentiranje zdajšnjega trenutka in začeli zbirati šale o koronavirusu, ki so se kakor obliži na rano začeli širiti v družbi. Tako se na njihovi spletni strani že zbirajo hudomušni sestavki, kot je nasloven, ki se nanaša na omejitev gibanja po občinah in v zvezi s tem poostrenim nadzorom gibanja s strani policije.

Koronahumor bo objavljen

»Šale so se v preteklosti širile predvsem ustno, v današnjih razmerah, ko smo prisiljeni ostati doma, pa so preplavile vse mogoče sodobne načine za komuniciranje – od elektronske pošte in SMS-sporočil do facebooka in whatsappa,« je poudaril Miha Špiček iz muzeja. »Smeh je pol zdravja, pravi slovenski pregovor,« je izpostavil.

Ob koncu zdravstvene krize bodo zbrano objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo šale z odmikom časa predstavljale ujeto posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Zbrano gradivo bo postalo del zbirke kustodiata za duhovno kulturo, so v muzeju zapisali na svoji spletni strani. »Ta hip naj nam bo to v oporo, da solidarno ostajamo daleč stran od drugih, a ne odmaknjeni od sveta,« so dodali.

Ventil za sproščanje napetosti

Vsak teden izberejo nekaj najboljših šal. V zadnjem izboru se je na prvo mesto uvrstila šala o Koroni in Gripi, ki gresta na kavo. Gripa se pritožuje: »Nobenega dela nimam!« Korona pa pravi: »Ja, seveda, saj nimaš pravega marketinga.« Smešnice so dostopne na strani muzeja www.etno-muzej.si.

Razni smešni sestavki, ki krožijo na temo koronavirusa, so sicer tudi po mnenju psihologov lahko sredstvo za zmanjšanje tesnobnosti. Humor na družbenih omrežjih lahko olajša težko obdobje epidemije, ljudi zbližuje in pomirja. »Humor, ki ni žaljiv ali agresiven do drugega, je zdrav obrambno-varovalni mehanizem in zdrav način soočanja s stisko,« je poudarila klinična psihologinja Jana Strniša.