Poenostavljeno in hitro

Samozaposlena Slovenka v Berlinu: »5000 evrov je že na mojem računu. Hvala, Nemčija!«

Si.R.
10. 4. 2020, 20.05
Deli članek:

Večina držav po Evropi se je za blaženje ekonomske krize med in po izredni zdravstveni situaciji odločila za pakete pomoči za zaposlene, samozaposlene in podjetnike. Tudi v Nemčiji, kjer pa za razliko od naše podalpske državice zadeva teče neverjetno hitro.

Profimedia
Nemčija je napovedala revizijo prejemnikov pomoči, saj ni namen tega denarja, da se financirajo ljudje, ki tega denarja v normalnih okoliščinah ne bi mogli zaslužiti – za tiste je na voljo socialna pomoč.
Nemški način
Solo-samozaposleni in samozaposleni do pet sodelavcev dobijo do 5000 evrov pomoči, podjetja s 5 do 10 zaposlenimi 10.000 evrov.

V Nemčiji je 3,59 milijona samozaposlenih. V zadnjem letu se je za samostojno pot odločilo več kot 1,4 milijona ljudi. Skupaj samozaposleni v Nemčiji prispevajo 10,8 odstotka BDP, prometa pa imajo skupno za 327 milijard evrov. Nič čudnega, da se je država takoj odločila premostiti krizo zaradi pandemije koronavirusa, ki mnogim onemogoča delo.

Novinarski kolegi z Reporterja so uspeli govoriti s Slovenko Nino Rotner, ki živi v Nemčiji in se je tam tudi samozaposlila v kulturi. Rotnerjeva je nemško učinkovitost pri pomoči samozaposlenim strnila v kratek zapis na družbenem omrežju: »Tako je: v petek so v Berlinu odprli prijave za pomoč samozaposlenim. Obrazec sem izpolnila v šestih minutah. Danes je torek in 5000 evrov je na mojem računu. Hvala, Nemčija!«

Če pomoči ne potrebuješ, zanjo ne zaprosiš

Rotnerjeva je za Reporter pojasnila, da so pomoč dobili vsi samozaposleni, ki so zanjo zaprosili, pri čemer mnogo njenih kolegov za to ni zaprosilo, ker so ocenili, da ne spadajo v kategorijo tovrstne pomoči. Pri izpolnjevanju obrazca ni bilo treba dodati nobenih posebnih dokazil o znižanju dohodkov, kot bo to verjetno potrebno za nekaj sto evrov pri nas. Kot pojasnjuje rojakinja, so prosilci morali dati samo številko potnega lista oziroma osebne izkaznice, davčno številko, ime, priimek, naslov in vrsto dejavnosti, s katero se ukvarjajo. »In to je to. V nekaj dneh je bilo 5000 evrov na računu,« pravi Rotarjeva. Ta znesek po prepričanju nemških oblastnikov zadostuje za tri mesece za samozaposlenega. Po treh mesecih lahko ponovno zaprosijo za pomoč, če bi potrebovali več denarja.

Napovedane tudi revizije

Rotnerjeva nadalje pojasnjuje, da je sicer napovedana revizija prejemnikov pomoči, saj ni namen tega denarja, da se financirajo ljudje, ki tega denarja v normalnih okoliščinah ne bi mogli zaslužiti – za tiste je na voljo socialna pomoč. Denarna pomoč pa je namenjena tistim, ki zaradi koronavirusa trpijo zaradi izpada dohodkov.

»Nekateri glasbeni kolegi živijo izključno od koncertov, in zdaj že vedo, koliko izpada so imeli v marcu in koliko ga bo v aprilu. Problem pa je, da zdaj novih ponudb ni več, vsaj do konca junija ne, in kako naj se potem izračuna izpad dohodka od fiktivnih koncertov, ki bi morda v normalnih pogojih obstajali?« se sprašuje sogovornica.

Različni zneski različnim skupinam

Kot pišejo na Reporterju, je Nemčija to vsaj začasno rešila s trimesečnim pavšalom, ki se spreminja glede na velikost podjetja. Solo-samozaposleni in samozaposleni do pet sodelavcev dobijo do 5000 evrov pomoči, podjetja s pet do deset zaposlenimi 10.000 evrov. In tako naprej, pri čemer bodo morala podjetja, ki bodo prejela od 10 tisoč evrov naprej, ta denar tudi vrniti. V tem primeru gre za nekakšen kredit države. Samozaposlenim oziroma tistim, ki dobijo manj kot 10 tisoč evrov, pa tega ne bo treba vračati, še pojasnjuje Rotarjeva. Prejemke trenutno urejajo nemške deželne vlade.