V več regijah

Tudi na Japonskem razglasili izredne razmere

J.P./STA
7. 4. 2020, 11.50
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 11.51
Deli članek:

Japonski premier Shinzo Abe je danes razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, med drugim v prestolnici Tokio in mestu Osaka.

Profimedia
Ukrepi na Japonskem ne bodo tako ostri kot na primer v Italiji ali Franciji.

Japonski premier Shinzo Abe je uvedel izredne razmere v Tokiu, treh sosednjih prefekturah Chiba, Kanagawa in Saitma ter v Osaki, Hyogu in Fukuoki. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja.

Z izrednimi razmerami bodo lokalne oblasti dobile pristojnost, da lahko prebivalcem odredijo, da ostanejo doma, lahko bodo zaprle šole in druge ustanove.

Ukrepi na Japonskem sicer ne bodo tako ostri kot na primer v Italiji ali Franciji.

Japonskim državljanom, ki jih bodo prizadele izredne razmere, za kršitve omejitev ne grozi pregon, oblasti prav tako ne morejo prisiliti podjetij, da prekinejo z delom. Na Japonskem se namesto tega zanašajo na družbeni pritisk, da ljudje ne bodo širili smrtonosnega virusa.

Japonski premier je izredne razmere razglasil po porastu števila okužb v Tokiu, kjer so v nedeljo potrdili 148 novih primerov. V deželi vzhajajočega sonca so sicer do zdaj potrdili skoraj 4000 okužb, umrlo je 80 ljudi.