Javno zdravstvo ključnega pomena

Gantar o razpokah v zdravstvenih sistemih, ki smo jim zavidali: izzive bomo premagali na bolj učinkovit način kot drugi

J.P., B.K.
7. 4. 2020, 10.56
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 11.47
Deli članek:

Dosegli smo dobre rezultate, a naših težav še ni konec.

STA
Tomaž Gantar pravi, da smo lahko zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali v javnem zdravstvu.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma poudaril, da se je novi koronavirus ustalil kot ključni dejavnik, ki nam kroji vsakdan. A ukrepi niso povsod niso enaki. Nekatere evropske države že napovedujejo postopno vračanje življenja v nekdanje tirnice, navedel je Dansko in Avstrijo, ki sta pravi čas uvedli stroge ukrepe. Slovenija se je v tem oziru znašla na razpotju - na razpotju, na katerem bi se krivulja lahko obrnila bodisi navzgor bodisi navzdol. Odvisno je od nas, je poudaril in dodal, da bo letošnja velika noč drugačna, a da naj bo nov začetek. "Močni smo le toliko, kolikor smo zdravi," je dejal Kacin.

Javno zdravstvo ključnega pomena

Soočamo se s popolnoma drugačnimi izzivi, je o primerjavi trenutne koronakrize s tisto, ki jo je povzročila španska gripa, dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Gre za odnos do zdravja, je poudaril in dodal, da preseneča, da pri soočanju z novo pandemijo ugotavljamo velike pomanjkljivosti v zdravstvenih sistemih, "ki smo jim morda do nedavnega še zavidali". Zato je zadovoljen, da smo v Sloveniji vztrajali pri trenutnem, javnem zdravstvenem sistemu, ki je namenjen množicam in v težkih situacijah zagotavlja zadostitev osnovnih potreb na zdravstvenem področju. Izkazal se je kot solidaren in na visokem nivoju. "Z ukrepi, ki smo jih sprejemali, smo dosegli dobre rezultate, s katerimi se lahko primerjamo z najboljšimi," je poudaril Gantar.

Naših težav sicer še zdaleč ni konec, a je Gantar prepričan, da bomo premagali vse izzive. In to na bistveno bolj učinkovit način kot vse druge države. "Verjamem, da bomo iz te izkušnje postali še močnejši in da bomo še več ukrepov usmerjali na področje javnega zdravja, ki je ključno pri obvladovanju te epidemije," je še dejal in dodal, da so rezultati, ki jih dosegamo, rezultati vseh nas.