Brez glasovanja

Si res policisti želijo dodatnih pooblastil za vojake?

Ž.K.
7. 4. 2020, 10.38
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 10.44
Deli članek:

Medtem ko vlada še vedno vztraja, da je vojakom treba podeliti policijska pooblastila, so se v državnem zboru odrekli glasovanju o tem.

STA
Policisti z meje bi nadzirali državljane v notranjosti države.
37.a člen
Pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb, sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Vlada Janeza Janše kljub temu, da je parlamentarni odbor za obrambo na sredini seji sklep vlade, da se aktivira 37.a člen zakona o obrambi, zavrnil, vztraja, da mora o njem glasovati tudi državni zbor. A kot je včeraj pojasnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, poslanci o tem ne bodo več glasovali, ampak bodo poslanske skupine zgolj predstavile svoja stališča. Ob tem, da je, kot kaže, pot 37.a člena začasno zaključena, še vedno v javnosti odmevajo dogodki, ki so obkrožali to sago.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs trdi, da si policisti želijo večje pomoči vojske na mejah. Ob tem zatrjuje, da je meja na širših odsekih zaradi kadrovskega pomanjkanja nevarovana in da tako v našo državi prihajajo migranti, ki naj bi bili poleg varnostne grožnje tudi grožnja javnemu zdravju. Ministru se zadnje čase ob prepričevanju javnosti, da je aktivacija 37.a člena potrebna, pogosto pridružuje tudi govorec vlade v času epidemije koronavirusa Jelko Kacin. Le ta je po tem, ko predlog vlade ni dobil zadostne podpore na matičnem delovnem telesu, v državnem zboru pojasnil, da je na naši južni meji stanje tako, da vlada praktično nima izbire in more vztrajati pri svojih načrtih. »Policisti na meji so izčrpani,« nam je povedal gospod Kacin. No, to ni ustavilo vlade, da ne bi teh istih izčrpanih policistov poslala pretekli konec tedna preverjat, ali ste si morda drznili stopiti prek občinske meje.

Česa si želijo policisti

Da bi se o namerah vlade pogovoril s policisti, je minister za notranje zadeve sklical sestanek s predstavniki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Sindikata policistov Slovenije (SPS). Slednji so povabilo na sestanek zavrnili, saj naj bilo tako srečanje zaradi epidemije neprimerno, predstavniki PSS pa so se dobili z ministrom. Na seji odbora za obrambo je slednji zmagoslavno izjavil, da ima za svoje ukrepe podporo sindikatov, a so ga iz SPS z izjavo za javnost opozorili, da vsaj za njihove člane tega ne more trditi, in ga celo obtožili, da laže.

»Zaradi navedene vaše izjave se tako med policisti kot v javnosti neupravičeno ustvarja vtis, da Sindikat policistov Slovenije zagovarja aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, kar pa ne drži,« so zapisali v odzivu. Minister se je nato odzval, da je govoril le o Policijskem sindikatu Slovenije, a je doživel še en hladen tuš. »Policijski sindikat Slovenije se ni in se ne bo opredeljeval do odločitev, ki so v pristojnosti Državnega zbora Republike Slovenije, vse dokler takšne odločitve neposredno ali posredno ne posegajo v delovnopravni in socialni položaj naših članov. Zato trditev, da Policijski sindikat Slovenije podpira aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ne drži,« so zapisali na spletni strani tega sindikata.

Iz zapisnika razgovora med ministrom in sindikalisti je razvidno, da so ga na to, da menijo, da je aktivacija 37.a člena zgolj politična odločitev, na katero se ne mislijo odzvati, sindikalisti opozorili že takrat. Po tem je moral minister Hojs priznati, da je zmeden. »Predlog za aktivacijo tega člena je minister na mizo prejel s strani policije, zato reakcije sindikata ne razume, saj ravno policisti sami vseskozi opozarjajo na kadrovsko problematiko v policiji,« so na spletni strani MNZ objavili v njegovem imenu.

Dejstva

Podpora iz policijskih vrst je torej utemeljena le na predlogu, ki prihaja iz novega vodstva policije, ki ga je pred tedni nastavil prav minister Hojs. Medtem parlamentarne stranke, ki nasprotujejo predlogu aktivacije člena, ki bi vojski dal policijska pooblastila, s katerimi bi lahko na širšem območju meje opozarjali, napotovali, začasno omejevali gibanje oseb in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic, opozarjajo na trhlost vladnih argumentov. Dejstvo je namreč, da vojska na meji policiji pomaga že zdaj, saj skupaj s policisti v treh turnusih dela 150 vojakov Slovenske vojske. Poleg tega je število migracij čez našo mejo na enaki oziroma celo nižji ravni, kot je bila lani v tem času. Razmere na turško-grški meji so se umirile in večjega navala migrantov ni pričakovati. Ob tem tudi ni podatkov, da bi pri katerem od migrantov, ki so prestopili našo mejo, ugotovili prisotnost bolezni covida-19.