Okužena mati

Tako je koronavirus zagrabil najmlajšega hrvaškega pacienta

R.T.
7. 4. 2020, 08.52
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 08.55
Deli članek:

Na Hrvaškem je najmlajši med več kot 1200 okuženi s koronavirusom dvomesečni dojenček. Njena mama je povedala, kako je prišlo do okužbe.

Reuters
Fotografija je simbolična

Primeri okužb dojenčkov se izjemno redki, ampak se lahko pripetijo, če so v stiku z obolelo materjo. Dvomesečni dojenček, ki je v bolnišnici v Karlovcu, je v dobrem zdravstvenem stanju, njegova mama pa je za Jutarnji list povedala, kako se je okužil.

Seveda se je morala najprej z virusom sars-cov-2 mati. To se je zgodilo, ko je bila pri svoji mami v njenem frizerskem salonu, ko je ta še obratoval. Pri frizerju je bila kot stranka okužena ženska, od katere se je, tako meni, nalezla virusa. Čez dva dni jo je začelo kuhati, vendar ni takoj pomislila na tega prišleka iz Kitajske. Ko pa je izvedela, da sta pozitivna tudi ta ženska iz frizerskega salona in njen mož, je pomislila, da je lahko tudi sama.

Poklicala je zdravnico, ta pa jo je poslala na testiranje. Prvi test je bil negativen, ker pa je imela še vedno vročino, pojavila pa sta se tudi kašelj in splošna utrujenost, se je po tednu dni samoizolacije spet javila osebni zdravnici. Tokrat je bil test pozitiven. V tem času je bila v samoizolaciji, tako da ni okužila moža. Otrok pa je bil seveda zraven nje, tako da se je tudi okužil. Dojenček pa je imel zaenkrat le rahlo povišano temperaturo, malo pa tudi kašlja. Zdravniki pravijo, da ni razloga za skrbi.