Postopno normaliziranje

Italija vstopa v drugo fazo, ukrepe bodo omilili, a ne izključujejo drugega vala virusa

J.P.
6. 4. 2020, 09.45
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 09.49
Deli članek:

Dobre novice v Italiji. Obetajo se jim omilitve ukrepov, a kriza še ni mimo.

Profimedia
Roberto Speranza, italijanski minister za zdravje

Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi.

Kot je poudaril poveljnik civilne zaščite Angelo Borrelli, gre za najnižje dnevno število umrlih po 19. marcu. "Te dobre novice pa nas ne smejo zavesti v zmanjšanje pozornosti, z domov lahko odhajamo le v primeru dokazanih nujno potrebnih opravkov," je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Skupaj se je v Italiji, najbolj prizadeti državi zaradi novega koronavirusa, doslej okužilo 124.632 ljudi, vključno z umrlimi in ozdravelimi. Slednjih je 21.815.

Težki meseci

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je včeraj predstavil nekaj podrobnosti novega svežnja ukrepov, ki naj bi omilili karanteno, ki je v veljavi od 9. marca. Italija bo tako prešla v drugo fazo kriznega obdobja. Vlada bo morala vztrajati pri družbenem distanciranju ter nošenju zaščitne opreme, prav tako pa nameravajo okrepiti lokalne zdravstvene ustanove, s čimer bi zagotovili hitrejšo in učinkovitejšo obravnavo potencialnih okužb. Prav tako nameravajo nadaljevati s testiranji in sledenjem stikov, tudi s pomočjo tehnologije. »Dokler ne bomo začeli distribuirati cepiva, ne moremo izključiti novega vala virusa,« je Speranza dejal za La Repubblico. »Pred nami so težki meseci. Moramo ustvariti pogoje, v katerih bomo lahko živeli z virusom.«

Karantena naj bi trajala do 13. aprila, a vse kaže, da jo bodo podaljšali. .