Irska

Premier, po izobrazbi zdravnik, se bo med epidemijo vrnil v bolnišnico

B.K.
6. 4. 2020, 08.55
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 09.34
Deli članek:

Irski premier Leo Varadkar bo med epidemijo novega koronavirusa nekaj časa služil kot zdravnik.

Profimedia
Irski premier Leo Varadkar.

Varadkar je po izborazbi zdravnik in je bil kot zdravnik sedem let tudi zaposlen, preden je leta 2013 vstopil v politiko. Zdaj se je ponovno vpisal v zdravstveni register, da bo lahko med krizo javnega zdravstva v državi opravljal zdravniško delo.

Varadkar bo še naprej nastopal v funkciji predsednika vlade, a eno izmeno na teden bo opravljal tudi svojo zdravniško dolžnost v okviru javnega zdravstva na tem otoku.

Za ta korak se je odločil po pozivu zdravstvenih oblasti naj se vsi posamezniki s profesionalnimi zdravstvemnimi izkušnjami, ki so to delo opustili, za čas epidemije vrnejo v vrste zdravstvenih delavcev. Od objave poziva se je na opravljanje zdravstvene službe prijavilo že približno 50.000 ljudi.

Premier Varadkar sicer ne bo delal na terenu, ampak bo v medicinskem klicnem centru pomagal pri oceni, ali so klicatelji potencialno okuženi z novim koronavirusom. Zdravstvene oblasti so namreč vse državljane pozvale, naj pokličejo na klicni center, če pri sebi opazijo simptome kot sta povišana telesna temperatura in dolgotrajen kašelj.

Doslej je na Irskem za posledicami novega koronavirusa umrlo 158 ljudi, približno 5.000 je potrjeno okuženih.