Samosvoj pristop

Švedski premier pravi: četudi bi se epidemija na Švedskem širila počasneje, smrti ne bi bilo manj

J.P.
6. 4. 2020, 09.08
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 09.49
Deli članek:

Zavoljo trajnosti stavijo na blažje omejitve.

Reuters
Nedeljsko, včerajšnjo, popoldne v Malmöeju.

Švedska za boj proti novemu koronavirusu ubrala nekoliko drugačno taktiko od večine držav sveta. Medtem ko se za večino njenega prebivalstva življenje ni pretirano spremenilo, so bili zgolj starejši tisti, ki jih je oblast pozvala, naj se držijo doma. Po določenimi pogoji so lokali (razmik miz, strežba samo zunaj), šole (zaprte so fakultete), restavracije, pisarne in galerije so še vedno odprte, javna zborovanja so omejana na največ 50 ljudi. Z izjemo Belorusije je ni večje evropske države, ki ni od svojih državljanov zahtevala, da se odpove starim navadam.

Javno pismo

Tamkajšnji Zavod za javno zdravstvo Švedom zaupa, da bodo vzdrževali primerno distanco in uporabljali zdravo pamet. Pristojni so tudi mnenja, da morajo biti omejitve dovolj blage, da se jim bo mogoče podrejati več mesecev, če bo to potrebno. A ker je stopnja smrti višja od tiste v Združenih državah Amerike in malo nižja od tiste v Iranu, je zasajeno seme dvoma vzklilo. Do zdaj je na Švedskem zaradi okužbe s covid-19 umrl 401 človek, potrjenih je 6830 okužb.

Prejšnji teden je 2300 zdravnikov in akademikov – med njimi je tudi Carl-Henrik Heldin, glava Nobelovega sklada – objavilo javno pismo, v katerem so vlado pozvali, naj začrta drugačno smer. Nekateri so pristojne pozvali, naj v Stockholmu razglasijo karanteno, potem ko je bil covid-19 usoden za več kot 50 varovancev domov za starejše občane.

Družbeno distanciranje

Profimedia
Švedski premier Stefan Löfven

Švedski premier Stefan Löfven je v včerajšnjem pogovoru s časnikom Dagens Nyheter dejal, da četudi bi se epidemija na Švedskem širila počasneje, smrti ne bi bilo manj. »Imeli bomo več zelo bolnih ljudi, ki bodo potrebovali intenzivno nego,« je dejal. »Soočiti se bomo morali z na tisoče smrtmi. Na to se moramo pripraviti.« Razliki v strategijah Švedske in drugih držav ni pripisoval pretirane teže. Raje je poudaril tisto, kar je skupno vsem: družbeno distanciranje. »Razlik ne bi smeli dramatizirati,« je dejal švedski premier. »Tega se lotevamo drugače. Včasih je temu tako, ker smo v drugačnih fazah pandemije.«

Najbolj pomembne ukrepe so že sprejeli

Profimedia
Epidemiolog Anders Tegnell

Pojavljajo se prvi znaki, da se tudi Švedom morda obeta zaostrovanje ukrepov. Nova omejitev za javna zborovanja je po novem 49 oseb, številne kulturne institucije so svoja vrata zaprle na lastno pest. Kar pa ne gane švedskega epidemiologa in glavnega stratega v boju zoper covid-19 Andersa Tegnella. »Smo mnenja, da smo že sprejeli najbolj pomembne ukrepe,« je dejal prejšnji teden. »Ostanite doma, če ste bolni; delajte od doma, če lahko; in poskrbite, da zaščitite starejše državljane. Lahko bi spremenili druga pravila v zvezi z obiskovanjem restavracij in zborovanji, a učinek bo najboljši, če se vsi držijo osnovnih pravil.«

Olle Kampe, profesor endokrinologije na Karolinskem inštitutu, najpomembnejšem medicinskem raziskovalnem centru na Švedskem, je vlado sicer obtožil, da je širjenje virusa dovolila v ciničnem upanju, da bo s tem dosegla čredno imunost.

Specifični

Po ugotovitvah strokovnjakov s švedske Univerze Sodertorn njihov edinstven pristop delno temelji na »nacionalni izjemnost«. Tamkajšnje prebivalstvo je mlajše in bolj zdravo kot drugod po Evropi. Več Švedov živi samih. Drugačno je tudi ravnovesje moči med politiki in višjimi državnimi uslužbenci – ministri so zadolženi za obrise strategije, tehnokrati pa za izvedbo.

Kar pomeni, da je za odziv na koronavirus bolj kot Löfven zaslužen Tegnell.

Profimedia
Poljska bolnišnica v Göteborgu