Svet

Po pokolu v Franciji še tretji Sudanec v rokah policije

A.S./STA
5. 4. 2020, 13.24
Deli članek:

V povezavi s sobotnim napadom z nožem, v katerem sta bila na jugovzhodu Francije ubita dva človeka, so v soboto zvečer aretirali še tretjega Sudanca, je danes sporočilo francosko protiteroristično tožilstvo. To je v soboto tudi sprožilo preiskavo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot so pojasnili na tožilstvu, gre za mladega Sudanca, ki je živel v istem gospodinjstvu kot napadalec Abdallah Ahmed-Osman. Na domu slednjega so aretirali še enega njegovega znanca, ki pa ni živel tam, je navedel vir blizu preiskave. Vsi trije so Sudanci.

Ahmed-Osman je v soboto zjutraj na ulici in več prodajalnah v mestu Romans-sur-Isere v bližini Lyona napadel več ljudi. Dva sta umrla, pet pa je ranjenih. Od tega sta dva še vedno na intenzivni negi, a je njuno zdravstveno stanje stabilno.

Leta 1987 rojeni napadalec je status begunca v Franciji pridobil junija 2017, julija istega leta pa še dovoljenje za desetletno prebivanje v državi. Francoskim ali evropskim varnostnim službam ni bil znan.

Protiteroristično tožilstvo je po napadu sprožilo preiskavo "umorov v povezavi s terorističnim dejanjem" in "zločinskega terorističnega združenja".

Prve ugotovitve preiskave Ahmed-Osmana so pokazale na "odločen morilski pohod, ki bi lahko resno zmotil javni red z ustrahovanjem in terorjem", so poudarili. Na napadalčevem domu so našli zapiske z verskimi konotacijami, v katerih se avtor pritožuje nad življenjem v državi nevernikov, so dodali na tožilstvu. Vir blizu preiskave je ob tem povedal, da se moški ne spomni, kaj se je zgodilo.