ZLATA SEMENA

S proseno kašo do vitalnosti in zdravja

Z.F.
5. 4. 2020, 12.51
Deli članek:

Kdaj ste nazadnje jedli proseno kašo? V osnovni šoli? Velja za eno najbolj zdravih jedi, ki je v zadnjih letih priljubljena predvsem pri ljudeh s celiakijo. A to še ni vse, gre za žito, ki je izjemno bogato s hranilnimi snovmi.

Dreamstime
Proso je včasih veljajo za hrano revežev, medtem ko danes ponovno pridobiva na veljavi.

Prosena kaša je bila nekoč vsakdanja slovenska jed kmetov in revežev, tako kot ajda. Proso velja za eno prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Arheološke najdbe dokazujejo, da so ga gojili že Kelti, Slovani so jedi iz prosene kaše pripravljali predvsem ob svatbi, krstu in sedmini, saj je veljalo, da so bile te jedi simbol obilne rodnosti.

Prosena kaša za zdravo srce

Če preverimo hranilno vrednost prosa, ugotovimo, da se v 100 gramih nahaja 9,8 g beljakovin, 3,9 g maščob in 68,9 g ogljikovih hidratov. Bogata je z vitamini skupine B, fosforjem, kalijem, magnezijem in še bi lahko naštevali. Zdravilci uvrščajo proso med zdravilne rastline. Proso namreč pospešuje potenje in odvajanje vode. Velja pa tudi za naraven antibiotik. Samo en tedenski obrok, v katerega vključimo proso, bo preprečil razvoj gnilobnih bakterij, očistil črevesje in razstrupil telo. Zaradi visokega deleža magnezija pa proso ne bi smelo manjkati na jedilniku ljudi s kardiovaskularnimi obolenji. Magnezij namreč znižuje krvni tlak in s tem tudi tveganje za srčni napad, ki je pogosto posledica ateroskleroze. Proso vsebuje številne vrste antioksidantov, zaradi česar je znano tudi po razstrupljevalnem učinku na organizem, pozitivno pa vpliva tudi na ledvice in jetra. Ker ne vsebuje glutena, je uporaba prosa primerna pri celiakiji, koristno pa je tudi pri težavah z odvajanjem. Proso je tudi edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno tudi za vse, ki imajo občutljiv želodec.

Dreamstime
Prosena kaša je nepogrešljiva tako pri slanih kot pri sladkih jedeh

Proso v kozmetiki

Že od nekdaj so proso uporabljali tudi v lepotne namene. Ugotovili so, da redno uživanje prosa izboljša stanje kože, nohtov in las. Redno uživanje naj bo izboljšalo tonus kože, prav tako pa pospešilo rast las, zaradi česar je priporočljivo predvsem za tiste, ki se spopadajo s prezgodnjo plešavostjo. Priporočajo ga tudi pri težavah z lomljivimi nohti, saj minerali poskrbijo za njihovo trdnost in zdravje. Tako kaša in moka sta koristni tudi za nego kože obraza in dekolteja. Prosena maska, ki jo pripravite z limoninim sokom ali med pa je odlično nadomestilo za drage kreme. Koži bo namreč povrnila sijaj, napetost in uravnovesila kislost.